Nederland

Bieb stopt met boetes: 'Kan ik na 24 jaar eindelijk mijn boek terugbrengen'

06 juni 2017 15:14 Aangepast: 06 juni 2017 16:46
(Archieffoto). Beeld © ANP

Steeds meer bibliotheken stoppen met het uitdelen van boetes aan mensen die hun geleende boeken niet op tijd terugbrengen. Voor sommige leden van de bibliotheek een grote opluchting, zo blijkt uit de reacties onder ons bericht op Facebook.

Zo wijst Niels zijn vriendin even op het feit dat ze haar boek weer zonder risico terug kan brengen:

Ook Roos en Miranda kunnen weer opgelucht ademhalen.

Eén derde van de bibliotheken in Nederland heeft de boetes voor het te laat inleveren van een geleend boek al afgeschaft, en steeds meer uitleencentra overwegen er ook mee te stoppen.

Volgens de Vereniging Openbare Bibliotheken is de boete een 'irritatiefactor'. "Wij zijn er om lezen leuk en aantrekkelijk te maken. Zo'n boete werkt juist averechts", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

Nog nooit te laat

Voor veel lezers is het krijgen van een boete herkenbaar. Desiree Belderink uit Enschede kreeg een boete omdat ze drie kinderboeken drie dagen te laat terug had gebracht.

"Ik leen al drieënhalf jaar boeken en was nog nooit te laat met inleveren. Maar toen werd mijn zoontje ziek en zijn we bijna niet buiten geweest", vertelt ze aan RTL Nieuws. "Toen is het er niet van gekomen."

Onverbiddelijk

"Toen ik hoorde dat ik ruim zeven euro moest betalen was ik flink chagrijnig", vertelt ze. "Ik heb nog geprobeerd uit te leggen dat mijn zoontje ziek was en dat het daardoor kwam, maar ze waren onverbiddelijk."

Ook Ayhan kreeg laatst een flinke boete:

Ondanks deze ergernissen zijn er ook mensen die juist vinden dat de boete moet blijven bestaan, zoals Martine en Monique:

De bibliotheken verdienen jaarlijks 10 miljoen euro aan de boetes die geïnd worden. Omdat bibliotheken dat geld nu mislopen, moeten ze vaker werken met vrijwilligers of hopen op subsidies van de gemeente.

Meer op rtlnieuws.nl:
Steeds meer bibliotheken stoppen met boetes bij te laat inleveren

RTL Nieuws
`