EditieNL

Na je 30ste vrienden maken: vergeet het maar

26 april 2016 12:19 Aangepast: 03 mei 2016 17:57
Archieffoto. Beeld © iStock

Wanneer heb jij je vrienden leren kennen? Voor of na je 30ste? Grote kans dat de meeste van je vriendschappen op de middelbare school of tijdens je studententijd zijn ontstaan. Want na je 30ste vrienden maken, blijkt nog niet zo makkelijk te gaan.

Elizabeth Bernstein, journaliste van de Wall Street Journal, heeft geprobeerd nieuwe vrienden te maken. Dat gaat volgens haar niet zo makkelijk meer als vroeger op school, waar fan zijn van dezelfde band of dezelfde kledingstijl al voor een hechte band kan zorgen. 

En als je dan vrienden hebt gemaakt, blijken we volgens de journalist door tijdgebrek en veranderende interesses ook niet meer goed in te slagen om die te onderhouden. Klopt dat? 

Vrienden maak je in studententijd
Volgens Beate Volker, socioloog van de UvA, is vrienden maken na je 30ste inderdaad heel lastig. "De meeste vriendschappen, vooral ook je beste vrienden, maak je tijdens je studietijd", zegt ze tegen Editie NL. "Je zit dan samen in een klas, werkt veel samen en je zit daar met hetzelfde doel." 

Na je 30ste ben je die fase gepasseerd volgens Volker. "Je gaat settelen, krijgt kinderen en een baan en staat anders in het leven." Toevallige of onbedoelde ontmoetingen gebeuren minder. "Tijdens je studie komen die wel voor."

Minder vrijblijvend
Sociaal psycholoog Paul van Lange: "Na je 30ste spelen ook vaker dingen een rol die relaties onder druk kunnen zetten. Als je vrienden geen kinderen willen, maar jij wel bijvoorbeeld." Voor veel mensen begint hun carrière op hun 30ste. "Vaak heb je het dan heel druk. Dat kan lastig zijn als je een nieuwe vriendschap hebt. Je staat toch minder vrijblijvend in het leven dan in je twintiger jaren." 

De studententijd dus, daar wordt de basis voor de meeste vriendschappen gelegd. Als je studeert heb je niet alleen dezelfde doelen, maar heb je ook nog dezelfde interesses als je studiegenoten. Volker: "Na je 30ste sta je meer onder druk. Het is niet zo dat je geen mensen meer ontmoet, maar het is veel minder vanzelfsprekend dat je met mensen optrekt."

Nog wel hoop na je 30ste
Dat betekent niet dat er geen vriendschappen kunnen ontstaan na je 30ste. Het kost alleen wat meer moeite dan vroeger. "Er zijn genoeg ontmoetingsplekken voor gelijkgestemden. Ga naar een sportclub, leesclub of richt zelf een club op. Daar kun je mensen ontmoeten die je vrienden kunnen worden", zegt Volker.

We zitten niet meer op school

Volgens Bernstein zijn er verschillende redenen waarom het maken van vrienden na je 30ste allemaal niet meer zo makkelijk gaat: 

  • Bernstein: 'We hebben te weinig tijd om vriendschappen te onderhouden'
  • Het is lastiger om mensen met gemeenschappelijke interesses te vinden dan op school, waar je je dagelijks in een groep klasgenoten bevindt 'waar je gewoon uit kunt kiezen met wie je vrienden wilt worden'. 
  • School is volgens Bernstein namelijk een goede plek waar een duidelijk afgebakende routine wordt afgedraaid, zodat kinderen langzaam en op een natuurlijke manier vertrouwelijk met elkaar raken. 
  • Naarmate we ouder worden, stappen we niet zo snel meer op anderen af om te vragen of je vrienden wilt worden. Er zit volgens Bernstein een rem op ons gedrag. Ze verwijst naar het schoolplein: 'Vroeger liep je naar iemand toe en vroeg je of die vrienden met je wilde worden. Nu doe je dat niet meer.'

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore