Dode baby's Heerhugowaard

Moeders 'handelen in trance': dood ik mijn kind of leg ik het te vondeling?

28 april 2016 17:15 Aangepast: 03 mei 2016 17:51
Beeld © RTL Nieuws

De schokkende zaak rond Yasmine M. veroorzaakte ongeloof en verbijstering. De moeder van drie dood gevonden baby's stond vandaag terecht voor het doden van een van haar pasgeboren kinderen en het wegmaken van drie babylichaampjes. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Het Openbaar Ministerie eiste vandaag vier jaar celstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk. Aan de voorwaardelijke straf moet, als het aan justitie ligt, een proeftijd van tien jaar worden gekoppeld. In die periode moet M. onder toezicht komen te staan voor controle op eventuele zwangerschappen. En dat is misschien maar goed ook, want de kans op herhaling is groot. Soortgelijke zaken, zoals met Sietske H. uit Nij Beets en Anita C. uit Geleen, hebben al uitgewezen dat de 'seriële kindermoord' pas stopt zodra de vrouwen gesnapt worden.

Mislukte poging
"Als er een babylijkje wordt gevonden, moet je dat eigenlijk zien als een mislukte poging om het lichaam te verstoppen", zegt Kerstin van Tiggelen. Zij is voorzitter van Nidaa, het Nederlands Instituut voor Documentatie van Anoniem Afstand doen. "Het doel van deze vrouwen is dat het kindje nooit gevonden wordt. Dat betekent dat er een grote kans is dat de zaken die we kennen nog maar het topje van de ijsberg zijn."

Een moeder die merkt dat ze er een keer mee wegkomt, zal een tweede keer waarschijnlijk op dezelfde manier handelen, zegt Van Tiggelen. "Abortus is voor hen geen optie, want eerst moet je erkennen dat je zwanger bent, en dat gebeurt juist niet." De vrouwen handelen 'vanuit een trance', zegt Van Tiggelen. "Ze ontkennen negen maanden lang dat ze zwanger zijn, en op het moment van de bevalling moeten ze ineens handelen. Ze staan voor de keuze: dood ik mijn kind, of leg ik het te vondeling?"

Ingrijpende stap
De advocaat van Yasmine M. vertelde vanmiddag aan Editie NL dat zijn cliënt heeft voorgesteld zich te laten steriliseren, om herhaling te voorkomen. "Maar in het huis van bewaring is haar verteld dat ze het te vroeg vinden om haar toestemming te geven om deze ingrijpende stap te zetten. Ze willen dat ze die beslissing in vrijheid neemt, als ze er dan nog steeds honderd procent zeker van is."

M. wil met sterilisatie voorkomen dat ze nog eens onverwacht zwanger wordt, zegt haar advocaat. "Zo wist ze bijvoorbeeld pas enkele weken vóór diens geboorte van de komst van een zoon. Hoe haar dat heeft kunnen overkomen, wist ze zelf niet eens."

Bekijk de reportage van Editie NL hier:

Meer op rtlnieuws.nl:

Editie NL
`