EditieNL

Baby-ellende in het vliegtuig: stewardess geeft tips

29 april 2016 14:12 Aangepast: 04 mei 2016 14:32
Beeld © iStock

Een huilend kind in het vliegtuig is zowel voor de ouders als de medepassagiers geen pretje. Toch stappen dit weekend weer veel mensen met hun kleintje in het vliegtuig voor een weekje weg tijdens de meivakantie. Hoe voorkom je ellende aan boord door krijsende kids?

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: een huilend kind aan boord van een vliegtuig. Erg vervelend als je er urenlang naast moet zitten, maar ook voor de ouders zelf is het niet leuk. Ruim twee derde van de Nederlandse ouders vindt vliegen met kinderen een uitdaging, blijkt uit onderzoek van British Airways en de website mamaenzo.nl.


Thumbnail

Jaren ervaring


De 59-jarige purser Antoinette Vogelesang werkt al 35 jaar bij KLM in de cabine. Ze heeft in al die jaren veel meegemaakt wat betreft huilende kids aan boord. Ze merkt de laatste tijd wel een duidelijk verschil met vroeger: "Vroeger waren ouders toch wat meer gegeneerd als hun kind begon te krijsen. Nu vindt men dat normaler: het moet allemaal maar kunnen."

Vogelesang snapt de irritatie van medepassagiers heel goed: "Je betaalt toch best wat geld voor je ticket, dan snap ik dat je niet gecharmeerd bent van baby's die de hele vlucht door blijven huilen." 

Stank en gekrijs
Het allerergste wat de stewardess heeft meegemaakt, is dat ouders de luier gewoon op hun stoel gingen verschonen. "Die stank, in combinatie met het gekrijs… Andere passagiers vinden dat écht niet prettig. Doe dat gewoon op het toilet: er is daar een speciale babytafel om te verschonen. Je gaat zelf toch ook niet met je broek naar beneden in de cabine zitten om je behoefte te doen?"

De stewardessen doen altijd hun best om het de ouders zo makkelijk mogelijk te maken, maar ze moeten ook gewoon hun werk doen en voor een paar honderd andere passagiers zorgen. Daarom is het belangrijk dat ouders zelf goed voorbereid zijn voordat ze met een baby in het vliegtuig stappen, benadrukt de purser. Vogelesang heeft wel een aantal tips voor de ouders. "Vroeger zeiden ze nog wel eens: doe een beetje cognac in de melkfles, daar wordt de baby lekker rustig van", grapt ze. Maar zonder gekheid, de tips op een rijtje: 

Tips voor een vliegreis met een klein kind:

 • Geef bij het instappen een klein cadeautje of iets te snoepen aan je directe (achter)buren, met een briefje erbij: 'excuses voor eventueel ongemak'. Dan creëer je alvast wat goodwill en begrip voor de situatie. 
 • Blijf zelf rustig en probeer niet te stressen. Kinderen voelen jouw stress en kunnen dat overnemen. 
 • Wees goed voorbereid en neem je eigen spullen mee: ga er niet vanuit dat in het vliegtuig alles voor je aanwezig is. Denk dus aan luiers, eten en drinken. Er zijn altijd wel een paar luiers en fruithapjes op voorraad aan boord, maar niet veel.
 • Zorg dat je kind wat te spelen heeft, of iets om naar te kijken. Een knuffeltje of een speeltje, zodat het zichzelf kan vermaken. 
 • Zorg voor een speen of iets te sabbelen. Kleine kindjes weten nog niet hoe ze de oren kunnen klaren bij de start en landing. Door te sabbelen, slikken ze vanzelf en dan lukt het vaak wel. Dat scheelt veel gehuil bij de start en landing. 
 • Verschoon luiers op de babytafel op het toilet, niet in de cabine tussen de andere passagiers!
 • Als je wilt kolven of borstvoeding wilt geven, doe dat dan discreet om eventuele negatieve reacties van andere passagiers te voorkomen. 
 • Wees je ervan bewust dat je kind tijdens de vlucht veel op schoot moet zitten en dat er weinig ruimte is. De bewegingsvrijheid is heel beperkt. Er zijn vier wiegjes aan boord, meestal is dat genoeg voor alle baby's, maar niet altijd. Dan moet het kindje dus soms ook op schoot slapen. 
 • Luister naar het cabinepersoneel en doe wat ze van je vragen. Als er turbulentie is, dan moet je kindje sowieso op schoot, ook als hij net lekker in de wieg ligt te slapen. Maak daar geen punt van, het is voor het kind ook niet fijn al daar onrust over ontstaat. 
 • Neem niet te veel spullen mee: in verband met het ruimtegebrek aan boord, maar ook omdat je al die spullen zelf mee moet sjouwen.  
 • Denk er bij het in- en uitstappen aan dat de kinderwagen of buggy niet mee aan boord kan, die moet in het bagageruim. Bij sommige vluchten kun je de buggy afgeven/ophalen in de slurf of bij de gate. Maar soms krijg je 'm pas terug bij de bagageband. Hou er dus rekening mee dat je op het vliegveld een eindje moet lopen met het kind (en al je handbagage) op de arm. 
 • Als je van tevoren weet dat je de kinderwagen in de slurf terugkrijgt, stap dan als laatste uit. Het kan even duren voordat de buggy uit het ruim is gehaald en naar de slurf is gebracht. Zo voorkom je dat je lang moet wachten buiten het vliegtuig. 
 • En toch nog een laatste tip: probeer verre vliegreizen met heel kleine kinderen te vermijden. Het is vaak gewoon niet fijn, dus ga lekker met de auto op vakantie. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore