Nederland

'Een man met een baard in een vrouwentoilet, dat is toch raar?'

29 april 2016 16:20 Aangepast: 29 april 2016 17:21
Beeld © AFP

In de Amerikaanse staat North Carolina is een wet aangenomen die transgenders verplicht om het toilet te gebruiken voor het geslacht waarmee ze zijn geboren. De Amsterdammer Rein Anspach, zelf transgender, snapt daar niets van: "Zo maak je dat mensen zich enorm ongemakkelijk voelen."

Rein (19) is de voorzitter van Expreszo, de 'organisatie voor lesbo-, homo-, biseksuele en transjongeren'. Hij vindt dat de wetgeving onlogisch is. "Die houdt totaal geen rekening met transgenders. Stel dat je in een transitie van man naar vrouw zit, moet je dan alsnog naar het mannentoilet? En als je een vrouw was maar nu fysiek een man met baard bent, moet je dan alsnog naar het vrouwentoilet? Het is raar, mensen voelen zich hier zo ongemakkelijk bij."

Genderidentiteit
Zelf kwam Rein er op zijn 14de achter dat hij liever een jongen wilde zijn. Hij viel op meisjes, maar weigerde zichzelf lesbienne te noemen. "Want dat ben ik niet. Ik vertelde dat tegen een vriend. Later kwam ik erachter dat hij ook transgender is, maar op dat moment was hij nog niet uit de kast gekomen."

"Die vriend herkende zo veel van zijn eigen gedrag in mij, dat hij dacht dat ik ook transgender was. Toen stuurde hij mij heel veel informatie over transgenders, en daardoor ging ik erover nadenken dat genderidentiteit niet per se vanzelfsprekend is. Als je bent geboren in een vrouwenlichaam betekent dat niet per se dat je een meisje bent."

'Hij'
Rein vertelde het niet meteen aan zijn moeder, maar eerst aan twee vrienden. Die wisten ook al dat hij op meisjes viel en reageerden goed op het nieuws. "Zij begonnen me een 'hij' te noemen. Dat vond ik zo fijn dat ik het zeker wist: ik ben transgender."

En dus vertelde Rein het aan zijn moeder. "Zij steunde mij ook gelijk en zei dat ik me in moest schrijven bij de VU voor de transitie naar een mannenlichaam toe. Dat deed ik, en toen volgde er een lang proces van wachtrijen en psychologische tests."

Transitie
"Op mijn 16de mocht ik aan de puberteitsremmers", vertelt Rein. "Dat geeft je wat meer tijd om te beslissen en zorgt ervoor dat je lichaam niet verder ontwikkelt naar een kant die je niet op wilt. Toen ik 17 was, mocht ik testosteron prikken en op mijn 18de werd ik aan mijn borst geopereerd. Dat is waar het voor mij is opgehouden, en ik vind het prima zo."

Thumbnail

Op zijn middelbare school reageerde iedereen heel open op Rein. "De school liet het aan mijzelf over welk toilet ik bijvoorbeeld wilde gebruiken. Ik heb dat toen overlegd met mijn klasgenoten, en vroeg hun waar zij zich comfortabel bij voelden."

Het jongenstoilet
"Op mijn middelbare school waren er in de jongenstoiletten ook gewoon hokjes, dus de jongens vonden het prima als ik daar naar het toilet ging. Ik ben eerst nog even naar het damestoilet gegaan, maar daar werd ik na een poosje raar aangekeken door de brugklassers die mij nog niet kenden. Toen ben ik naar het jongenstoilet gegaan."

Ondertussen studeert Rein en gebruikt hij alleen nog maar het mannentoilet. "Toen ik begon met studeren zag ik er al redelijk uit als een man, dus ik ben als een man gaan studeren. Ik kon toen zelf kiezen aan wie ik het wel wilde vertellen en aan wie niet, dat was heel fijn."

Seksualiteit
Zelf vindt hij het maar vreemd dat de Amerikaanse staat voor mensen beslist waar ze naar de wc moeten. "Het is hetzelfde als met homo’s die zich niet zouden mogen omkleden in de mannenkleedkamer. Mensen zijn dan bang dat ze zich aangetrokken voelen tot andere mannen. Maar als jij iedere situatie als seksueel ziet, ligt dat aan jou en niet aan iemand anders."

"Ik denk dat er in een ideale situatie drie toiletten zijn: een vrouwentoilet, een mannentoilet en een genderneutraal toilet. Op die manier voelt iedereen zich comfortabel, dus ik denk dat dat de beste oplossing is. Iedereen moet zelf kunnen kiezen."

`