Nederland

Spookrijder is vaak oudere automobilist en rijdt vooral in Brabant rond

29 april 2016 16:52 Aangepast: 29 april 2016 17:11

Spookrijders rijden vooral in Brabant rond en zijn vaak oudere automobilisten. Als het mis gaat, zijn de gevolgen vaak dramatisch. Zoals vandaag: een 87-jarige spookrijder reed in Limburg een moeder van drie kinderen dood.

Cijfers over de gemiddelde leeftijd van de spookrijder zijn er niet. "Maar de ervaring leert dat veel spookrijders wat ouder zijn", vertelt Patrick Potgraven van de VerkeersInformatieDienst (VID). "Maar vlak ook zeker niet de jongeren uit die met alcohol of verdovende middelen de weg op gaan."

Dramatisch ongeluk
Vandaag ging het vreselijk mis op de A79 bij Maastricht. Een 87-jarige man uit Schin op Geul reed daar op een vrouw in. De 39-jarige moeder van drie kinderen kwam om het leven. De kinderen liggen zwaargewond in het ziekenhuis. Ook de spookrijder overleefde het ongeluk niet. 

Vorig jaar werden er 104 spookrijders gemeld. Het jaar daarvoor waren dat er 118. Volgens cijfers van de VID en de ANWB komt spookrijden in de winter vaker voor dan in de zomer. En ook gaan automobilisten vaker op rustige momenten en in het weekend de mist in.

Brabant
De meeste spookrijders reden voriger jaar rond in Brabant. Van de 104 meldingen die de VerkeersInformatieDienst (VID) kreeg, ging het in 22 procent van de gevallen om een spookrijder in Brabant.  "Maar het zegt niets over het rijgedrag van Brabanders", stelt de VID.  

Spookrijden gebeurt vaker in Brabant omdat er relatief veel wegen liggen en omdat het er rustiger is qua verkeer dan in andere delen van ons land.

Straffen
Ernst Koelman van het Verkeersparket laat weten dat het OM jaarlijks tientallen spookrijders bekeurt. Koelman: "Dat zijn mensen die nuchter spookrijden en geen ongeluk hebben veroorzaakt. Zij komen ervan af met een boete van 520 euro en een rijontzegging van een half jaar."

Bekijk hier de beelden van de ravage van het ongeluk van vandaag.

 

 

 

RTL NIeuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore