Nederland

Madeliefs moedervlek was huidkanker, maar dokters stuurden haar naar huis

30 april 2016 17:50 Aangepast: 20 juni 2016 11:22
Twee huisartsen herkenden niet dat Madelief van de Ree huidkanker had. Beeld © RTL Nieuws

Madelief van de Ree kreeg op haar zeventiende huidkanker, maar twee huisartsen herkenden het niet. Niets aan de hand met die moedervlek, zeiden ze, en stuurden haar weer naar huis.

Het verhaal van Madelief vertelt precies wat nieuw onderzoek heeft uitgewezen: het is de taak van huisartsen om huidkanker te signaleren, maar zij hebben vaak te weinig kennis om dat goed te doen. Terwijl het van levensbelang kan zijn om er vroeg bij te zijn.

In de zomer van 2011 ontdekte Madelief (nu 21 jaar) opeens een moedervlekje. Het was een bultje op haar linkerkuit. "Na mijn vakantie ben ik meteen naar de huisarts gegaan. Die zei meteen: het ziet niet onrustig uit. Ik kon dus gewoon weer gaan."

Foute boel
Maar het plekje bleef en werd groter. Een half jaar later ging Madelief daarom maar weer naar de huisarts, een andere dit keer. Maar ook die zei dat het er rustig uitzag. Ze kon het plekje laten verwijderen, maar echt nodig was dat niet. Het zou ook een lelijk litteken opleveren. "Ik heb het toen in eerste instantie laten zitten." 

In de maanden die volgden zagen Madelief en haar moeder de vlek steeds groter en donkerder worden. In maart 2012 heeft de huisarts de moedervlek weggehaald en opgestuurd voor controle. Voor de zekerheid, zei de dokter erbij, want er was vast niets aan de hand. Maar het bleek foute boel. Het was een melanoom. "Waarschijnlijk heb ik een erfelijke variant."

"Ik had toen wat lichamelijk problemen, dus mijn eerste reactie was: dat kan er ook nog wel bij. Ik moest huilen, al wist ik nog niet echt wat een melanoom was. Ja, een vorm van huidkanker, maar daar hield het wel mee op."

Uitzaaiingen
Madelief werd doorgestuurd naar een regioziekenhuis. "Daar bleek dat mijn lymfeklieren waren opgezet, maar daar hoefde ik me geen zorgen over te maken. Ik kreeg te horen dat ik schoon was."

Maar ze was er niet gerust op en belde met Stichting Melanoom voor advies. Zo kwam ze terecht bij het Antoni van Leeuwenhoek, het ziekenhuis voor kankerpatiënten in Amsterdam. Daar bleek dat de kanker al was uitgezaaid. "Ik had gewoon twee uitzaaiingen in mijn lymfeklieren en een ziekte die op dit moment niet te genezen is. Dat sloeg bij mij in als een bom. Zulk nieuws op 18-jarige leeftijd. Ik stopte maar met rijlessen. Dat was toch niet meer belangrijk." 

De besmette lymfeklieren konden gelukkig worden verwijderd. "Ik kan nu zeggen dat ik schoon ben, maar de kans dat de kanker terugkomt is heel groot. Omdat het in mijn lymfe zat, weten ze niet precies waar het allemaal naartoe is gegaan. Het kan al in m'n bloed zitten, maar daar kunnen ze niet achter komen."

Niet boos
Madelief noemt het 'frustrerend' dat de eerste twee huisartsen een verkeerde diagnose hebben gesteld. "Boos ben ik niet. Op zo'n jonge leeftijd verwacht je het ook niet. Ik denk er wel eens over na wat was er gebeurd als ze er wel op tijd bij waren geweest, maar dat is natuurlijk zinloos." 

Inmiddels is Madelief vier jaar kankervrij. "Ik leef door, dat moet wel. Ook omdat ik heel graag mijn verhaal wil vertellen. Huidkanker onder jongeren neemt toe. Daarom wil ik mensen ervan bewustmaken en zorgen dat er meer geld komt voor onderzoek." 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore