Nederland

Tijgermug op bloemenveiling Naaldwijk

07 juni 2017 10:40 Aangepast: 07 juni 2017 13:16
De tijgermug dankt zijn naam aan zijn zwart-witte streepjes. Beeld © ANP

Op de bloemenveiling van Royal FloraHolland in Naaldwijk is een tijgermug gevonden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vond de Aziatische tijgermug in een muggenval. De autoriteit bestrijdt uit voorzorg alle exotische muggen.

De tijgermug kan tropische infectieziekten overdragen, zoals knokkelkoorts, zikakoorts en chikungunya. De kans dat dat in Nederland gebeurt, zou verwaarloosbaar zijn.

Opgelopen in buitenland

De bekende gevallen van die ziektes hadden mensen opgelopen in een tropisch gebied. In Nederland hebben mensen zo ver bekend nog geen infectie opgelopen na een steek van de tijgermug. Die kans is ook erg klein.

De tijgermug kwam jaren geleden al mee met plantjes en vrachtwagen- en tractorbanden uit China. Tijgermuggen kunnen eitjes leggen in stilstaand water zoals in bloempotten, emmertjes en vaasjes.

1. Wat is een Aziatische tijgermug?

De Aziatische tijgermug is een klein, vervelend mugje dat leeft in Zuidoost-Azië. Het insect is zwart-wit gestreept en is vervelend omdat het ook overdag steekt. Bovendien zijn ze vanwege hun grootte moeilijk op te sporen.

2. Hoe gevaarlijk is de mug?

Hij kan gevaarlijke ziekten als knokkelkoorts en zika verspreiden. De kans dat de muggen voor dodelijke slachtoffers zullen zorgen, is overigens nihil.

3. Wat weten we van tijgermuggen die in Nederland zijn gevonden?

Bij de tijgermuggen die tot nu toe in Nederland zijn aangetroffen, zijn geen enkele keer gevaarlijke ziekten aangetroffen, simpelweg omdat deze exotische ziekten hier niet voorkomen.

4. Hoe kunnen we de tijgermug het best bestrijden?

Door te zorgen dat hij niet binnenkomt. Mochten de muggen zich verder verspreiden, dan moeten we ons gaan insmeren met afwerende middelen zoals Deet. Een klamboe helpt niet, want de beesten steken voornamelijk overdag.

Meer op RTLNieuws.nl:
'Reizigers onderschatten mug en denken: ach malaria'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore