EditieNL

Tien ibuprofen per dag? Dat is spelen met je leven

02 mei 2016 15:49 Aangepast: 03 mei 2016 20:16
Beeld © ANP Foto

Nu bekend is geworden dat de overleden popster Prince afhankelijk was van zware pijnstillers, wordt er weer volop over gesproken: specialisten zijn bang dat wij in Nederland te makkelijk naar de pijnstillers grijpen zonder dat we weten wat de gevolgen zijn.

Volgens het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik is er een flinke stijging van het aantal pijnstillers dat bij de drogist wordt verkocht. "Je kunt in verschillende onderzoeken zien dat we steeds sneller een pijnstiller nemen", zegt Ruud Coolen van Brakel van het IVM. "We onderschatten sterk wat pijnstillers met mensen doen."

Zeker bij lichte pijnstillers, zoals paracetamol, vreest Coolen van Brakel voor overmatig gebruik. Volgens hem zijn mensen niet goed op de hoogte van de gevolgen. "Een paracetamolvergiftiging is de meest voorkomende vergiftiging in Nederland. Er zijn ook mensen die tien ibuprofen per dag nemen. Die spelen met hun leven."

Verslaafd aan paracetamol
Esther Bosveld slikte een jaar lang 30 paracetamol per week tegen haar migraine. "Je neemt er al gauw twee zonder erbij na te denken. Mijn neuroloog vertelde me dat ik er alleen maar meer hoofdpijn van kreeg en ze had gelijk."

Daarom besloot Bosveld een paar maanden geleden te stoppen met slikken. "Dat was nog niet zo makkelijk omdat het een gewoonte was geworden. Ik slik nu bloeddrukverlagers om de migraine tegen te gaan, dat werkt een stuk beter."

Zware pijnstillers
Esther Bosveld had waarschijnlijk nog geen echte medicijnverslaving. Volgens verslavingsarts Erik Paling komt verslaving pas voor bij het gebruik van zware pijnstillers en niet zo zeer bij lichtere zoals paracetamol. "Ik heb in mijn praktijk al verschillende mensen behandeld die verslaafd waren aan pijnstillers. De verslaving is meestal veroorzaakt door opiaten zoals morfine."
 

Zo gevaarlijk kan paracetamol zijn:

  • Voor het gebruik van pijnstillers wordt altijd aangeraden om eerst de bijsluiter te lezen. In de meeste gevallen is de maximale toegestane hoeveelheid van paracetamol 4 gram per dag, wat op 8 tabletten paracetamol neerkomt.
  • Het slikken van te veel pijnstillers kan onder andere leiden tot schade aan de lever. Ook kan paracetamol hoofdpijn veroorzaken, waardoor mensen meestal nog een extra tabletje slikken. Zonder dat ze het doorhebben, is de pijnstiller de oorzaak van de pijn geworden. 
  • Zwaardere pijnstillers, zoals opiaten, hebben grotere gevolgen: die kunnen vermoeidheid, maagkrampen en trillingen veroorzaken.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`