Nederland

Jojo-effect na crashdieet niet groter dan na normaal dieet

29 januari 2016 08:26 Aangepast: 03 augustus 2017 15:23
Beeld © Getty

Het wordt vaak gebruikt als argument tegen het volgen van een crashdieet, maar het blijkt onzin. Het jojo-effect na een crashdieet is niet groter dan na een normaal dieet. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.

De onderzoekers volgden 60 mensen met overgewicht die een dieet volgden. De ene helft van de groep volgde een crashdieet van vijf weken met 500 kilocalorieën per dag. De andere helft van de groep volgde een dieet van twaalf weken met 1250 kilocalorieën per dag. 

De helft er weer bij
Proefpersonen in beide groepen vielen gemiddeld zo'n 8 kilo af, ongeveer 10 procent van hun lichaamsgewicht. Negen maanden later werd gekeken hoeveel de deelnemers waren aangekomen. Beide groepen bleken evenveel te zijn aangekomen, ongeveer 50 procent van het gewicht dat ze verloren hadden met het dieet.

"Het jojo-effect is dus niet groter na een crashdieet dan na een geleidelijk dieet", zegt onderzoeker Roel Vink. Dat kan gevolgen hebben voor dieetadvies aan mensen met overgewicht. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Obesity. 

Bewegen helpt wel
Uit het onderzoek kwamen ook twee factoren die wel invloed hebben op aankomen na een dieet: spiermassa kwijtraken en bewegen. "Proefpersonen met een groter verlies van spiermassa tijdens het dieet en personen met minder lichaamsbeweging daarna, kwamen meer aan."

Wie van plan is om nu meteen een crashdieet te gaan volgen moet misschien nog even wachten. Er wordt nog verder onderzoek gedaan naar mogelijk andere nadelige gevolgen van een crashdieet. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Gezond eten: hoe moet ik mijn eetpatroon aanpassen?

`