Nederland

Joeri herdenkt opa die in het verzet zat: 'Hoop dat ik hetzelfde had gedaan'

02 mei 2016 20:30 Aangepast: 03 mei 2016 07:17
De grafsteen van de opa van Joeri de Bruin. Beeld © RTL Nieuws

Een bijzonder eerbetoon aan verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. Op het ereveld in Loenen wordt hun plaats bij het graf ingenomen door leeftijdsgenoten of familie. Joeri de Bruin staat achter het graf van zijn doodgeschoten grootvader. "Ik ben trots op wat hij gedaan heeft."

Thumbnail

Jan le Griep (foto rechts) uit Den Haag was 26 toen hij werd opgepakt en later doodgeschoten door de Duitse bezetter. Hij was de leider van een verzetsgroep die werd verraden. Zijn kleinzoon Joeri de Bruin was vandaag aanwezig bij de herdenking in Loenen. 

'Werkt generaties door'
"Wat mijn opa gedaan heeft is heel bijzonder. We kwam vroeger al op deze herdenkingsplaats met mijn oma en ik neem mijn eigen kinderen altijd mee", vertelt De Bruin aan RTL Nieuws. 

De keuzes die opa Jan in de oorlog maakte, om te strijden tegen het onrecht en tegen de bezetting, hebben nog altijd invloed op het leven van zijn kleinzoon. "Dit draagt generaties door. Voor mijn moeder is een 'vader' iets magisch. Ze was 3 jaar oud toen hij werd doodgeschoten."

Leeftijdsgenoten
Op het ereveld in Loenen werden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog vandaag vertegenwoordigd door mensen die nu de leeftijd hebben die zij hadden toen ze omkwamen. Die leeftijdsgenoten stonden achter hun graf. 

De Bruin probeert zijn kinderen ook te laten beseffen wat hun overgrootvader heeft gedaan. Het eerbetoon van vandaag helpt daarbij. "Ze zien dat het allemaal mensen waren, met hun eigen verhaal. De geschiedenis is hier echt voelbaar." 

Niet te bevatten 
"Ik vertelde mijn zoon vroeger dat mijn opa is doodgeschoten. Zij hebben ook een opa, maar kunnen zich niet voorstellen dat die dood zou zijn. Dit maakt het tastbaarder."

De betrokkenheid van zijn kinderen levert ook lastige vragen op. "In de auto hier naartoe vroeg mijn zoon: pap, zou jij dat ook doen als het nu oorlog was? Daar heb ik geen antwoord op. Ik denk het, ik hoop het. Hij heeft de keuze gemaakt om onrecht in de wereld te bestrijden, daar ben ik trots op."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore