Nederland

Voorrangsregels? Veel mensen hebben geen flauw idee

03 mei 2016 17:00 Aangepast: 03 mei 2016 20:47

Een kwart van alle weggebruikers heeft geen idee hoe het nou precies zit met de voorrangregels, blijkt uit online testgegevens van Veilig Verkeer Nederland. En dat kan dramatische gevolgen hebben.

Vorig jaar vielen er 69 doden doordat automobilisten zich niet aan de voorrangsregels hielden. Het jaar daarvoor lag dat aantal nog hoger: 82 doden.

Online cursus
Sinds vorig jaar biedt Veilig Verkeer Nederland (VVN) een online opfriscursus aan voor verkeersregels. De test is ondertussen ruim 325.000 keer gemaakt. Opvallend is dat veel mensen niet meer precies blijken te weten hoe het zit met voorrang- en voorgaansregels.

Gemiddeld worden deze vragen door 25 procent van de deelnemers fout beantwoord. Op sommige vragen geeft zelfs meer dan 55 procent van de deelnemers een fout antwoord. VVN maakt zich daarover zorgen. "Mensen overschatten hun eigen kunnen. Het is vaak lang geleden dat mensen hun rijbewijs hebben gehaald", stelt een woordvoerder van de organisatie.

Apk voor automobilisten
Oud-verkeersofficier Koos Spee herkent het probleem: "Weggebruikers weten vaak niet wat borden betekenen. En ook bij voorrangssituaties op zebrapaden schiet kennis vaak tekort."

Wat de oplossing zou zijn? Spee pleit voor een opfriscursus, om de vijf jaar. "Voer een soort apk voor automobilisten in. Je moet immers blijven bijleren. Als je ziet wat je kwijt bent aan een auto, dan kan daar wel 100 euro tegenop voor een opfrisles." Ondanks de ernst van de situatie wil Veilig Verkeer Nederland zich niet over het voorstel uitspreken. "We signaleren het probleem, maar zijn er niet voor een oplossing", stelt een woordvoerder. 

Up-to-date houden
Autoverzekeraar Allsecur laat weten dat de verkeerstest van VVN belangrijk is. "Up-to-date kennis van de theorie is voor de veiligheid van autorijden onmisbaar." Voor de jonge en de oude automobilisten bestaan al extra cursussen en testen. Voor sommige van deze automobilisten kan het succesvol afleggen van een cursus al een korting op de autoverzekeringspremie opleveren.

Allsecur laat RTL Nieuws weten dat dit voor de grote middengroep op dit moment nog niet geldt. "Maar wij denken dat ook voor hen een positieve beloning in de vorm van een premiekorting goed zou passen." Op dit moment is Allsecur aan het kijken of het automobilisten kan belonen voor het up-to-date houden van hun theoriekennis over het verkeer.

Meer op rtlnieuws.nl: ​

RTL Nieuws
`