Nederland

Herman met beroerte pas na week in ziekenhuis: 'We hadden link niet gelegd'

03 mei 2016 17:29 Aangepast: 03 mei 2016 20:18
Manon en haar echtgenoot Herman. Beeld © RTL Nieuws

Zo'n vier jaar geleden werd de 46-jarige Herman uit Cuijk getroffen door een herseninfarct. Hij herkende de klachten niet. En zijn omgeving ook niet. Pas een week later kwam hij er in het ziekenhuis achter wat hem was overkomen.

Herman werd op jonge leeftijd getroffen door het infarct. Hij was 42 jaar toen het gebeurde. Ineens was hij oververmoeid ('belachelijk vermoeid'), hij brabbelde en kon niet meer schrijven. Zijn vrouw Manon herkende de klachten niet, vertelt ze aan RTL Nieuws. "Die week heb ik nog aan vrienden gevraagd wat er aan de hand was. Ik begreep er niets van. We hadden de link met een herseninfarct niet gelegd. De eerste avond dacht ik dat hij dronken was en met zijn vrienden had doorgezakt. Uiteindelijk zijn we pas na een week naar het ziekenhuis gegaan. Toen kwamen we erachter dat zijn bloeddruk de pan uit schoot."

Psychische hulp
Tot het infarct was Herman altijd aan het werk als vrachtwagenbandenmonteur: per week wel 60 uur. "Nu kan hij maximaal twee uur per week vrijwilligerswerk doen. Hij slaapt overdag en had na het infarct een compleet veranderd karakter. We hebben daarom ook psychische hulp gehad."

"Als we het meteen hadden geweten, waren we natuurlijk direct naar het ziekenhuis gegaan. Ik vind het belangrijk om meer bewustzijn bij andere mensen te creëren", zegt Manon.

Scheve mond
Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat meer Nederlanders moeite hebben met het herkennen van de klachten van een beroerte: ruim twee derde van de Nederlanders herkent de drie meest voorkomende signalen niet. Slechts 31 procent van de ondervraagden zei spontaan een beroerte te herkennen aan een scheve mond, spraakproblemen en een verlamming van een arm. Slachtoffers belanden gemiddeld pas na zeven uur in het ziekenhuis. Daarom is de Hartstichting vandaag een campagne begonnen.

Er leven naar schatting 175.000 Nederlanders met de gevolgen van een hersenbloeding of herseninfarct.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore