EditieNL

Jehova's maken kinderfilm: homo's niet welkom in het paradijs

04 mei 2016 13:06 Aangepast: 09 mei 2016 13:09
In een kinderfilmpje praten moeder en dochter over homoseksualiteit. Beeld © Jehova's Getuigen Nederland

Er is ophef ontstaan over een kinderfilmpje van Jehova's getuigen over homoseksualiteit. In de video vertelt een moeder aan haar dochter dat een gezin met twee moeders niet goed is. "Dan kom je niet in het paradijs."

Op YouTube en op de site van Jehova's Getuigen Nederland is een kinderfilmpje gepubliceerd. Het is een lieflijke video met kleurrijke animaties en vrolijke achtergrondgeluiden. Een meisje komt uit school en vertelt haar moeder dat een vriendinnetje een tekening maakte met twee moeders. "Mensen hebben hun eigen ideeën over wat goed en slecht is. Maar wij willen weten wat jehova vindt", zegt de moeder van het meisje.

En 'goed' is volgens het filmpje: "Een man en een vrouw." Alleen dan kom je in het paradijs, besluit de moeder. "Mensen kunnen veranderen. Soms moet je dingen achter je laten."

Aangifte
Belangenorganisatie COC Nederland noemt het filmpje 'harteloos' en 'schadelijk'. "De verpakking is zoet, de boodschap is bitter. Je kunt niet van homo naar hetero veranderen", zegt woordvoerder Philip Tijsma. "Dat blijkt uit psychologisch onderzoek."

Wesley Bakker, een homoseksuele man, is 'enorm geschrokken' van het filmpje. Bakker zegt aangifte te gaan doen in zijn woonplaats tegen Jehova's Getuigen. "Ik voel mij gediscrimineerd. Ik heb samen met mijn man twee kinderen. Ik moet er niet aan denken dat zij hiermee op school worden lastiggevallen."

Schofferen
Michel van Hilten, woordvoerder van Jehova’s Getuigen, heeft geen moeite met de negatieve reacties op het filmpje. "We zien het als onze vrijheid van meningsuiting om deze filmpjes te plaatsen." Wel wil hij vooropstellen dat het niet zijn intentie is om mensen met deze kinderfilm te beledigen of te schofferen. "Volgens mij geeft de video daar ook geen aanleiding toe."

Thumbnail

Wesley Bakker bekijkt het filmpje waar hij zo van is geschrokken. 

Volgens Van Hilten is de doelgroep van het filmpje 'primair de kinderen van Jehova's getuigen zélf'. "En andere mensen die interesse hebben. We hebben het filmpje ook niet expres op YouTube gezet: op onze site past de video beter, daar moeten mensen het bekijken."

Bovendien zegt hij dat de filmpjes die op de site komen te staan, nooit belerend, dwingend of sturend zijn bedoeld. COC Nederland vraagt Jehova's Getuigen Nederland de video te verwijderen. Alleen als de ophef 'terecht is', zullen de jehova's besluiten het filmpje offline te halen. 

Thumbnail

Het paradijs wordt in het filmpje van de jehova's uitgebeeld.

Wat doet zo'n filmpje met een kind? 

Herald Hofmeijer is pedagoog en denk dat het filmpje invloed heeft op kinderen. "Dat komt door de vele kleuren en de cartoons: daar vallen kinderen op en dat geeft een makkelijke ingang bij kinderen." Vooral kinderen onder de zes zijn volgens hem beïnvloedbaar voor dergelijke filmpjes. "Een verpakte boodschap zien kinderen niet snel: ze kennen het verschil tussen feit en fictie niet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`