Nederland

'Werklozen moesten kankerverwekkende verf schuren'

10 mei 2016 03:32 Aangepast: 12 mei 2016 08:57
archieffoto Beeld © ANP

Honderden Tilburgse werklozen zijn mogelijk blootgesteld aan de giftige stof chroom-6. Zij werden bij een reïntegratieproject te werk gesteld en moesten oude treinstellen schuren, meldt het Brabants Dagblad.

In de verf van de treinstellen zit 'naar alle waarschijnlijkheid' de kankerverwekkende stof chroom-6, die bij het schuren kan vrijkomen, schrijft de krant. Het gaat om ongeveer 580 mensen, die via het gemeentelijk reïntegratiebedrijf aan het werk werden gezet in de onderhoudsloods van de NS in de stad.

Zeer giftig en kankerverwekkend
Het RIVM doet momenteel onderzoek naar de gevaren van het werken met chroom-6. Bekend is dat de stof zeer giftig en kankerverwekkend is.

De Tilburgse werklozen werkten aan de treinen tussen 2004 en 2011. Toen was nog niet bekend dat chroom-6 ook in treinen werd gebruikt. Dat werd pas vorig jaar duidelijk

Honderden zieken bij Defensie
Bij Defensie zorgde de chroomverf eerder al voor veel problemen. Honderden medewerkers en oud-medewerkers van de werkplaatsen zeggen ziek te zijn geworden doordat ze jarenlang onbeschermd met de verf werkten.  

`