EditieNL

Een baby te vondeling leggen is strafbaar, maar is dat terecht?

17 mei 2016 17:50 Aangepast: 17 mei 2016 18:01
Een vondelingenkamer. Beeld © ANP

Voor het eerst in ons land is een baby door een moeder afgestaan aan vrijwilligers van de vondelingenkamer. De discussie laait hierdoor weer in alle hevigheid op: moet het strafbaar blijven om een baby anoniem te vondeling te leggen?

Of de baby die in de vondelingenkamer in Groningen is neergelegd een jongen of meisje is, is niet duidelijk. Het kindje werd vorig week gebracht en is nu ondergebracht bij een crisispleeggezin.

Volgens de informatie die naar buiten is gebracht, wist de net bevallen moeder zich geen raad met haar baby en nam contact op met de Stichting Beschermde Wieg die eigenaar is van de vondelingenkamer. Een vrijwilliger nam op verzoek van de moeder de pasgeboren baby mee.

Verboden

Het te vondeling leggen van een baby is in ons land bij wet verboden. Kerstin van Tiggelen licht toe: "Het is verboden om anoniem een kindje af te staan. Het kind moet namelijk het recht hebben om te weten wie zijn moeder is. En je mag in ons land een kind niet in hulpeloze toestand achterlaten." 

De afgelopen 10 jaar zijn in Nederland 15 kinderen te vondeling gelegd. En er zijn in die tien jaar 41 babylijkjes gevonden.

  • In september vorig jaar werd een meisje gevonden in een woonwijk in Den Haag.
  • In maart 2015 zat een baby in een sporttas in Breda.
  • En in oktober 2014 werd een baby in een vuilcontainer in Amsterdam gelegd.

Hulpeloos

Bovenstaande voorbeelden zijn volgens de wet strafbaar: want het gebeurde anoniem en de kindjes waren hulpeloos. De moeder die haar kindje in de vondelingenkamer in Groningen heeft achtergelaten is niet strafbaar, stelt Van Tiggelen. "In de vondelingenkamer wordt het kindje goed opgevangen. Het is daar dus in goede handen en niet hulpeloos. Bovendien heeft de moeder een brief achtergelaten met haar gegevens. Ze heeft het dus niet anoniem gedaan."

Babylijkjes

De maximale straf die een moeder die haar kind te vondeling legt, kan krijgen, is 4,5 jaar. Voor zover bekend heeft nog nooit een moeder die straf gekregen. "Hulpinstanties doen er eigenlijk alles aan om moeder en kind weer te herenigen. De focus ligt niet op het straffen", weet Van Tiggelen.

Meer op Editie.nl: 
Voor het eerst baby in vondelingenkamer

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore