Nederland

Kankerpatiëntes dolblij met 'gebreide borsten'

17 mei 2016 18:44 Aangepast: 17 mei 2016 19:44
Wendie Verweij van de stichting BreiBoezem. Beeld © Breiboezem

Gebreide borsten, gratis en op maat gemaakt. Stichting BreiBoezem heeft er vorig jaar 500 vrouwen blij mee gemaakt die hun borsten door kanker waren verloren. Veel patiëntes vinden de katoenen prothese lekkerder zitten dan de veel zwaardere siliconen variant.

Je kunt er alles mee doen, weet Wendie Verweij (34) van stichting BreiBoezem uit eigen ervaring. Ze heeft net als veel andere vrouwen haar siliconen prothese ervoor aan de kant gegooid. "Het klinkt misschien vreemd, maar de BreiBoezem voelt heel zacht en natuurlijk."

De BreiBoezem is niet meer dat een gebreid bolletje wol dat je in je bh stopt. "Het is gemaakt van 100 procent katoen, dus je krijgt geen irritaties." Ook is de prothese lekker licht. Heel anders dan de siliconen variant. "Sommige vrouwen krijgen daar last van hun nek of rug van." 

Iets zachts tegen de littekens

De BreiBoezem is een uitkomst voor vrouwen van wie net een borst is geamputeerd. Dan is het fijn iets zachts tegen de littekens aan te hebben. Ook vrouwen die behalve chemo ook bestraling moesten ondergaan, gebruiken de katoenen prothese. Wendie: "Dan moet je namelijk vaak een jaar wachten voordat je een borstreconstructie kunt laten doen. Dat heb ik zelf ook gehad." Daarnaast is er nog een grote groep vrouwen van 70 plus. "Die zeggen: ik heb 20 jaar rondgelopen met die stomme siliconen. Nu is er eindelijk een alternatief."

De katoenen boezem is bedacht in de Verenigde Staten, door een jonge vrouw met een breiwinkeltje. "Zij is gewoon aan het breien geslagen", zegt Wendie. "Knitted Knockers heeft ze ze genoemd, gebreide tieten." Via Australië is het initiatief naar Nederland overgewaaid. Wendie en de andere vrouwen van stichting BreiBoezem hebben in Nederland de juiste materialen gevonden en de productie van de breisels op gang gebracht. "Vrijwillige breisters breien erop los." 

Thumbnail

De protheses van BreiBoezem zijn te krijgen in cupmaten A tot en met H.

Eén om te dragen, één voor de was

De katoenen protheses worden uitgedeeld in inloophuizen waar borstkankerpatiënten samenkomen. Ook in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch zijn ze te krijgen. De katoenen bolletjes kunnen ook worden thuisgestuurd. Iedereen die een borstamputatie heeft gehad door kanker komt in aanmerking voor een gratis setje. Eentje om te dragen en eentje voor in de was. 

De stichting leeft van donaties. Wendie hoopt de BreiBoezem 'zo lang mogelijk gratis te kunnen verstrekken aan zo veel mogelijk vrouwen', zegt ze. Inmiddels heeft zij zelf een borstreconstructie gehad. "Uiteindelijk heb ik daar toch voor gekozen.Ik ben nog jong en wil graag weer eens een sexy bikini aan. Maar ik heb wel heel erg getwijfeld of ik me zou laten opereren of niet. Dat geeft wel aan hoe fijn ik de BreiBoezem vond." 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore