Nederland

Mogelijke aanpassing eindexamens na onthulling trucjes

19 mei 2016 17:02

Het College van Toetsen en Examens wil onderzoek doen naar examentrucjes en zo nodig het examen van volgend jaar aanpassen. Dat zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

Het is een reactie op de onthulling gisteren dat docenten hun leerlingen allerlei trucjes aanleren op hun eindexamencijfer voor Frans, Duits en Engels op te krikken. Bijvoorbeeld door ze te wijzen op woorden waaraan je bij multiple choice vragen goede en foute antwoorden te kan herkennen, zoals 'vulgar' en 'kaum'.

Aanpassen

"Als het gaat om het kiezen van het juiste antwoord bij een multiplechoice -vraag is het uiteraard niet de bedoeling dat examenkandidaten er zeker van kunnen zijn dat een antwoordoptie fout is als er bijvoorbeeld woorden in voorkomen als het Duitse 'kaum' of het Engelse 'vulgar'", zegt het college

Het college gaat het trainingsbureau SSL in Leiden aanschrijven om de lijst met trucjes aan het college te geven. Als ze die krijgen, gaat ze die lijst naast de examenvragen van het CITO leggen en deze eventueel aanpassen. Voor de examens van dit jaar zal het geen consequenties hebben.

Meer op rtlnieuws:
Examentrucjes: zo werkt het

RTL Nieuws
`