Nederland

Alleenreizende ouder vaak zonder toestemming met kind op Schiphol

09 juni 2017 09:04 Aangepast: 09 juni 2017 10:51
Archieffoto Beeld © ANP

Dagelijks komt het tientallen keren voor dat een alleenreizende volwassene met één of meerdere kinderen bij de douane staat, zonder toestemming van beide ouders. Het Centrum Internationale Kinderontvoering roept op om er alert op te zijn.

Als een ouder of grootouders alleen met hun kind of kleinkind op reis gaan, moeten ze toestemming hebben van de beide ouders om het land uit te kunnen. Om internationale kinderontvoering te voorkomen controleert de Koninklijke Marechaussee of die toestemming er is. 

Extra onderzoek

"Als de toestemming niet duidelijk is, doet de Marechaussee extra onderzoek. Dat gebeurt tientallen keren per dag en kan niet aan de balie gedaan worden. We adviseren mensen daarom op tijd te vertrekken, want anders bestaat de kans dat de vlucht wordt gemist", zegt directeur Coşkun Çörüz van het Centrum Internationale Kinderontvoering.

Wie geen vertraging wil, moet een ingevuld formulier meenemen. Dat formulier is een middel om aan te tonen dat de benodigde toestemming er is. Het formulier kan dit jaar voor het eerst ook digitaal worden ingevuld.

Meer op rtlnieuws.nl:
30.000 euro boete voor kwaadspreken over ex waar kind bij is

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`