Nederland

Bergbeklimmer Eric Arnold (35) overleden na bereiken top Mount Everest

21 mei 2016 10:24 Aangepast: 31 juli 2017 10:30
Eric Arnold Beeld © Facebook

De Nederlandse bergbeklimmer Eric Arnold is overleden vlak nadat hij de top van de Mount Everest had bereikt. Volgens organisator Seven Summit Treks van de expeditie is hij door hoogteziekte overleden.

Arnold bereikte de top met een hoogte van 8850 meter gisteren, bij een temperatuur van -30 graden. Op zijn website staat dat hij tijdens de expeditie 10 kilo lichaamsgewicht verloor. Mingma Sherpa van Seven Summit Treks zegt dat geprobeerd wordt om het lichaam van Arnold naar het basiskamp terug te brengen. Zijn familie is ingelicht.

Vijfde toppoging

Het was de vijfde poging van Eric Arnold om de top van de hoogste berg ter wereld te beklimmen. De vierde beklimming overleefde hij vorig jaar maar ternauwernood. Dat was tijdens de zware aardbeving in Nepal. Drie enorme lawines vaagden een groot deel van het basiskamp van de Mount Everest weg, vlakbij het basiskamp van de Nederlandse bergbeklimmer.

In 2012 kwam Eric tot 250 meter van de top. Bij een gevoelstemperatuur van -65 liep Arnold bevriezingen aan vingers en ogen op. In 2013 raakte Arnold vier weken voor vertrek geblesseerd, toen een vallende schaatser zijn achillespees doorsneed. De expeditie in 2014 moest vroegtijdig worden beëindigd, doordat een grote lawine een deel van de klimroute verwoestte. Zestien mensen kwamen daarbij om. 

Top bereikt

Dit keer lukte het wel om de top te bereiken, maar ging het dus mis op de terugweg. Tijdens zonsopkomst stond Eric gisteren op het hoogste punt van de wereld. Eric Arnold werd 35 jaar oud.  

Meer op rtlnieuws.nl:

`