EditieNL

Analoog fotograferen is hip: 'Het wachten op een foto heeft ook z'n charme'

09 juni 2017 12:15 Aangepast: 09 juni 2017 15:33
Beeld © Editie NL

Het was best een gedoe vroeger: met een zware camera en een rolletje dat je pas later kon ontwikkelen, foto's maken. Maar de klassieke analoge foto's zijn terug. Steeds meer mensen willen weer écht leren fotograferen en terug naar de tastbare, unieke foto's.

Je kon je foto's pas na de vakantie of je feest ontwikkelen, en dan bleken ze soms ook  nog overbelicht of wazig te zijn. In 2003 kwam de eerste digitale spiegelreflex camera op de markt en sindsdien ging het hard met de digitale fotografie. Toch is fotograferen op de ouderwetse manier nu weer helemaal hip.

A rainy day in Heidelberg -- #film #travelfilm #35mm #fujifilm #canonae1 #filmisnotdead #analogue #analoguecamera #analog #filmfeed #onfilm #photooftheday #analogarithmic #communityfirst #streetphotography #oftheafternoon #ifyouleave #filmstagraeme #analogue_people #thefilmcommunity #vscofilm #back2thebase #lightleak #photolover #travelgram #phototravel #travelphotography #heidelberg #castle

59 Likes, 2 Comments - Eugenia Di Benedetto (@eugenia.dibenedetto) on Instagram: "A rainy day in Heidelberg -- #film #travelfilm #35mm #fujifilm #canonae1 #filmisnotdead #analogue..."

In de lift

"Na de polaroid- en de populaire instax-camera zie je dat het fotograferen op oude filmrolletjes weer in de lift zit", vertelt Maarten Jacobi van fotografiesite Zoom.nl "Die worden dan vervolgens weer verbonden met je telefoon zodat je ze wel digitaal kan delen." 

Thumbnail

Het ouderwetse Fuji-fotorolletje is nog steeds verkrijgbaar in sommige winkels

Wachten op de foto

Jacobi denkt dat mensen juist nu, in het digitale tijdperk, behoefte hebben aan iets tastbaars en authentieks. "En het wachten op de foto, omdat hij ontwikkeld moet worden, heeft voor veel mensen zijn charme."

last weekend in paris ----‍-- looks like a @renault commercial! ----

1,251 Likes, 16 Comments - @fvx.y on Instagram: "last weekend in paris ----‍-- looks like a @renault commercial! ----"

Timing precies goed

Ook professioneel fotograaf Bob Siers is het daarmee eens. "Met een goede analoge foto moet je van te voren goed weten wat je wil en hoe je de foto gaat maken. Elk beeld telt en je timing moet precies goed zijn", vertelt hij. "Een digitale foto is voor mij niet zo van waarde, maar dat is een persoonlijke voorkeur." 

Thumbnail

Verslaggever Annemarie oefent het fotograferen met een analoge camera

Worstelingen

Naast het mooie effect dat een analoge foto met zich meebrengt, heeft het fotograferen op de ouderwetse manier ook wel wat nadelen. Misschien herken je deze worstelingen nog.

Weet je nog...

1. Dat je je camerakastje per ongeluk openmaakte terwijl het rolletje nog niet vol zat, waardoor veel foto's direct overbelicht waren.

2. Dat je een onvergetelijk moment had vastgelegd, maar dat de foto uiteindelijk mislukt bleek te zijn. 

3. Dat het perfecte moment alweer voorbij was omdat het zolang duurde voordat je het beeld scherp kreeg.

4. Dat je in spanning moest wachten op je foto's, nadat je je rolletje had ingeleverd

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

`