Nederland

De ideale vakantie? 'Die hoeft maar drie dagen te duren'

24 mei 2016 16:25 Aangepast: 24 mei 2016 17:01
Archieffoto Beeld © Getty

Nog even en we gaan weer massaal op vakantie. Een weekje in eigen land of anderhalve maand backpacken in Thailand: wat is beter voor ons?

Jeroen Nawijn doet aan hogeschool NHTV in Breda onderzoek naar vakantiegeluk. Het maakt helemaal niet uit hoe lang we op vakantie gaan, zegt hij tegen RTL Nieuws, het geluksgevoel is even groot.

Een paar dagen is genoeg

"Of het nou drie dagen of drie weken is. Vroeger dacht men dat het nodig was om langer op vakantie te gaan, maar uit meerdere onderzoeken blijkt dat helemaal niet zo te zijn. Een weekendje weg of een stedentrip duurt ook maar kort, maar mensen hebben dan wel even een leuke tijd en zijn er even echt uit", zegt hij. Of een vakantie die langer dan een maand duurt beter is, is niet te zeggen omdat daar te weinig onderzoek naar is gedaan.

Volgens Nawijn zijn er twee factoren die ervoor zorgen dat je tijdens een vakantie gelukkig bent: de mate van vrijheid en het sociale aspect. "Je mag meer dan in het dagelijks leven. Kunt zelf bepalen hoe je je vakantie doorbrengt, waar je heengaat... En je hebt zelf de keuze met wie je optrekt. Vaak gaan we op vakantie met een partner, het gezin of vrienden. Met mensen die we graag mogen. Mensen die we niet graag zien, kunnen we tijdens onze vakantie mijden."

In de buurt is beter

2,6 miljoen Nederlanders gaan dit jaar op vakantie in Nederland. En dat is ook beter voor ons geluksgevoel. "Reistijd en tijdsverschil zijn dingen die we liever niet hebben. Die zorgen ervoor dat het langer duurt voordat we echt profijt hebben van onze vakantie. Dat is natuurlijk wel afhankelijk van hoe lang we gaan: voor vijf dagen zou ik New York niet echt aanraden, als je een maand door Azië wilt trekken vallen de reistijd en het tijdsverschil in verhouding wel mee."

"Wel is het aan te raden om niet al je vakantiedagen aan je reis te besteden. Als je eerst een paar vrije dagen thuis doorbrengt en aan het eind van je vakantie ook, dan heb je minder last van stress. Toch is dat vaak niet wat mensen doen: ze willen hun vakantiedagen zo maximaal mogelijk benutten."

Paar keer kort weg

Krijg je deze zomer niet of weinig vrij? Dat maakt helemaal niet uit. "Dat bijna iedereen in de zomer gaat, is meer gewoonte dan dat het goed voor ons is. In de zomer is het hier ook mooi weer, het is gewoon makkelijker omdat dan de schoolvakanties zijn." En anders kan het helemaal geen kwaad om zowel in de zomer als in de winter even (kort) weg te gaan. "Een paar korte vakanties lijken beter dan één lange reis."

`