Nederland

Zorgen over prijzenoorlog bij dierenarts

25 mei 2016 09:00 Aangepast: 25 mei 2016 09:44
Beeld © Getty Images

Steeds meer bouwmarkten en tuincentra bieden hun klanten meer aan dan alleen tuinmeubelen en kamerplanten. Dierenbezitters kunnen er tegenwoordig ook terecht om voor een paar tientjes hun kat te laten castreren of voor inentingen voor de hond.

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) is er niet blij mee. Hoeveel winkels een dierenarts in huis hebben, is niet precies bekend. Het ontbreekt de branchevereniging aan exacte cijfers, maar de toename van het aantal dierenartsen bij winkels is 'onmiskenbaar', zegt de KNMvD in het Algemeen Dagblad.

Ranzijn

Daarbij gaat het soms om een 'rondreizende dierenarts' en soms om een 'dependance van een praktijk uit de regio'. Maar het komt ook voor dat er complete praktijken gehuisvest zitten, compleet met operatiekamer, laboratorium en röntgenapparatuur.

Dat laatste is bijvoorbeeld het geval bij Ranzijn. In negen vestigingen van het tuincentrum kunnen klanten hun hond of konijn laten inenten voor twee tientjes. Dat is goedkoper dan bij een 'zelfstandige dierenarts', die al gauw 30 euro berekent.

Marktwerking

Een kwestie van 'efficiënt en dus goedkoper' kunnen werken, noemt Tuinbranche Nederland die ontwikkeling in het AD. En onder de noemer 'marktwerking', pareert een woordvoerster van Ranzijn de kritiek. "Zelfstandige dierenartsen hebben jarenlang hoge prijzen kunnen berekenen, maar nu er marktwerking optreedt vinden zij dit oneerlijke concurrentie. Daar is niets oneerlijks aan", zegt zij in de krant.

De KNMvD zegt dat de prijsvechters vaccinaties verkopen onder de kostprijs en vindt dat oneerlijk. "Dierengeneeskunde wordt zo een prijsstuntartikel. Dierenartsen komen in een negatieve prijsspiraal terecht, terwijl wij hard bezig zijn om de kwaliteit van onze zorg te verbeteren. Dat brengt kosten met zich mee."

Meer op rtlnieuws.nl:
Met subsidie naar de dierenarts

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore