Nederland

'Superbacterie gaat meer doden veroorzaken dan kanker'

20 mei 2016 11:48 Aangepast: 31 juli 2017 11:00
Een laborant voert een MRSA-test uit. Beeld © ANP

Tien miljoen doden per jaar: zoveel slachtoffers zullen er vanaf 2050 jaarlijks vallen door bacteriën die resistent zijn voor antibiotica. Dat voorspellen Britse onderzoekers. Wereldwijd zou er dan elke drie seconden een dode vallen door superbacteriën.

Op dit moment overlijden alleen in Europa en de Verenigde Staten meer dan 50.000 mensen per jaar aan infecties door resistente bacteriën, zoals de ziekenhuisbacterie MRSA. Wereldwijd gaat het om een aantal van 700.000 sterfgevallen.  

Stappen noodzakelijk

Britse onderzoekers waarschuwen in een nieuw rapport dat er flinke stappen genomen moeten worden tegen de resistente bacteriën. "Anders kan het aantal doden oplopen tot een uiterst verontrustende 10 miljoen per jaar, meer dan dat er sterven aan kanker", aldus het rapport. 

De ontwikkeling van resistente superbacteriën komt door het overmatig gebruik van antibiotica. Hoe meer antibiotica mensen gebruiken, hoe groter de kans dat ziekmakende bacteriën op den duur ongevoelig worden voor deze medicijnen. 

Zo'n resistente superbacterie is heel moeilijk te behandelen. Als je dan een simpele infectie oploopt, bijvoorbeeld bij een ingreep als een keizersnede of een andere operatie, kun je ernstig ziek worden of zelfs overlijden. 

Nieuwe medicijnen 

De wetenschappers deden namens de Britse regering anderhalf jaar onderzoek naar de resistente bacteriën en naar mogelijkheden om het tij te keren. Ze stellen een compleet stappenplan voor: zo moet er wereldwijd campagne gevoerd worden voor meer bewustzijn, ons overmatige medicijngebruik moet worden aangepakt en het is belangrijk dat er nieuwe antibiotische medicijnen worden ontwikkeld, die wél werken op de superbacteriën. 

Volgens het RIVM komen in Nederland relatief weinig resistente superbacteriën bij mensen voor. In tegenstelling tot veel andere landen, kun je hier namelijk alleen antibiotica krijgen als een arts dat voorschrijft. Ook zijn ziekenhuizen en verpleeghuizen extra alert op dit soort bacteriën. Patiënten die ziek worden door een resistente bacterie, worden apart verzorgd om te voorkomen dat andere mensen ook ziek worden. 

Meer op rtlnieuws.nl:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore