Nederland

Rijke en arme kinderen, ze spelen niet met elkaar

27 mei 2016 17:06 Aangepast: 28 mei 2016 03:53
Beeld © ANP KIPPA

Arme en rijke kinderen uit stedelijke gebieden leven vaak langs elkaar heen. Ook al wonen ze bij elkaar om de hoek en delen ze dezelfde school, de kinderen spelen gewoon niet samen. Terwijl dat juist zo belangrijk is, zegt stadsgeograaf Lia Karsten.

Karsten deed samen met architect Naomi Felder onderzoek naar hoe kinderen uit verschillende milieus met elkaar opgroeien in de stad. Daarvoor ondervroegen ze 42 families uit gemengde buurten in Amsterdam en Rotterdam: laagopgeleide ouders van allochtone afkomst, hoogopgeleide ouders van autochtone afkomst en alles dat daar tussenin zit. Hun kinderen krijgen verschillende mogelijkheden aangereikt  en juist daarom noemt Karsten het belangrijk dat ze samenspelen en zo met elkaar in contact (blijven) komen.

Samenleven in de praktijk

Ze hoeven nog niet eens dikke vrienden te worden, zegt Karsten. "Het zou al fijn zijn als ze elkaar gewoon tegenkomen en nu en dan met elkaar optrekken. Zo leren de kinderen onderling dat niet iedereen hetzelfde is en dat niet iedereen hetzelfde kan." Dat is goed voor de kinderen zelf en goed voor de Nederlandse samenleving, denkt Karsten.

En het is bovendien een ideaalbeeld dat tegenwoordig écht binnen handbereik ligt. Vroeger gingen mannen en vrouwen zodra ze kinderen kregen de stad uit, bijvoorbeeld naar gebieden als Purmerend en Almere. Nu is er juist een omgekeerde beweging zichtbaar. Hun ouders trekken de stad in: de groep stadskinderen wordt groter en diverser. De kinderen van rijke en arme families zijn aanwezig. Er is volop potentie, zegt Karsten.

Niet de tekenclub

Maar hoe ga je dat dan doen? "De plek waar ze elkaar zeker niet zullen ontmoeten is de tekenclub van het Stedelijk Museum, waar de kinderen van hoogopgeleide rijke ouders zich wellicht bevinden", zegt Karsten. "Als er een plek is, dan is het gewone buitenruimte, de eigen straat, het pleintje om de hoek en het park. Daar vinden ontmoetingen plaats."

"Om te zorgen dat de stedelijke openbare ruimte  interessant wordt voor kinderen om te spelen, moeten we alleen nog de stad door de ogen van kinderen bekijken." Er zijn al interessante plekken, zoals bijvoorbeeld het Oosterpark in Amsterdam. Karsten nam daar eens een foto, met daarop kinderen van verschillende komaf met een gesluierde moeder naast een halfnaakte vrouw in badpak. "Het is een praktijk van de samenleven zoals je die graag ziet", vindt Karsten.


Thumbnail

Oosterpark in Amsterdam. Foto: Lia Karsten.

Dat soort speelplaatsen is ook te vinden op andere plekken in de stad. Dat zijn plekken waar vooral ruimte is voor zowel de kinderen als hun ouders. Ze kunnen terecht in koffietentjes op de hoek, maar ook gewoon op bankjes in het park. 

Op die plekken waar op de juiste manier aandacht is voor spelende kinderen, kunnen ontmoetingen plaatsvinden. Maar het boek van Karsten en Felder bevat daarvoor 'geen blauwdruk'. Dat kan ook niet, zegt Karsten, dat is van plek tot plek verschillend. "Ook in Amsterdam en Rotterdam zijn al grote verschillen merkbaar."  

Meer op rtlnieuws.nl:

`