Nederland

Na 351 jaar mogen vrouwen eindelijk ook marinier worden

27 mei 2016 13:31 Aangepast: 27 mei 2016 20:49
Een vrouw assisteert de commando's in Mali. (Archiefbeeld) Beeld © ANP

Een historisch besluit. Voor het eerst sinds de oprichting in 1665 kunnen vanaf volgend jaar vrouwen worden toegelaten tot het Korps Mariniers. Dat heeft minister Hennis van Defensie besloten.

Hennis vindt het niet van deze tijd om vrouwen op voorhand van een beroep uit te sluiten. Ze kondigde eind vorig jaar al aan te onderzoeken of vrouwen bij de zeesoldaten kunnen worden toegelaten. Het in korps telt zo'n 2300 man. De toelatingseisen voor vrouwen zijn niet anders dan die voor mannen. 

Niet in duikboten

Het Korps Mariniers is samen met het Korps Commando Troepen en de Luchtmobiele Brigade de elitetroepen van de krijgsmacht. Bij die laatste twee kunnen vrouwen zich al wel aansluiten, maar alleen bij de Luchtmobiele Brigade zijn vrouwen actief.

De enige plek waar vrouwen volgend jaar bij Defensie nog niet kunnen werken, zijn de onderzeeboten. Dat komt vooral door praktische problemen. Defensie wil de huidige vier onderzeeboten op termijn vervangen en bekijkt dan ook of de nieuwe boten geschikt kunnen worden gemaakt voor vrouwelijke bemanningsleden.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`