Nederland

Botbreuken in de gymzaal: 'Geef kinderen les in vallen'

31 mei 2016 04:38 Aangepast: 31 mei 2016 08:16
Beeld © ANP

Kinderen van nu spelen minder buiten en zitten meer achter de tv of de computer. Dat eist z'n tol: ze hebben een slechtere motoriek en dat zorgt voor ongelukken. Vooral tijdens de gymles gaat het fout, meldt het AD.

Wekelijks komen ruim 700 scholieren op de eerste hulp terecht na een ongeluk op school. VeiligheidNL, dat adviseert over risico's op ongelukken, vindt daarom dat kinderen vallessen moeten krijgen.

Vooral op basisscholen lopen leerlingen nogal eens een gebroken pols of vinger op onder het gymmen. Uit cijfers van VeiligheidNL blijkt dat in 2014 8.200 kinderen op de eerste hulp belandden. Dat is een gemiddelde van 41 per schooldag. Op middelbare scholen moesten 7.400 leerlingen, gemiddeld 37 per dag, naar de spoedeisende hulp door ongelukken met gym.

Bang om te vallen

De motoriek van kinderen is de afgelopen jaren achteruit gegaan, constateert VeiligheidNL. Kinderen leren niet meer hoe ze een val kunnen breken, doordat ze steeds vaker binnen achter de televisie of computer zitten. Ze zijn bang om te vallen.

"Angst brengt verkramping met zich mee, wat de kans op een breuk kan vergroten", zegt onderzoeker Hedy Goossens van VeiligheidNL in het AD. Als kinderen leren hoe ze het beste kunnen vallen, vermindert de angst.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`