Nederland

Verdachte dood Savannah wilde naar het buitenland

10 juni 2017 15:55 Aangepast: 10 juni 2017 16:11
Beeld © Eigen foto.

De jongen die vastzit omdat hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Savannah Dekker, heeft zijn vrienden op de avond voor zijn arrestatie gevraagd om hem naar het buitenland te brengen. Hij deed die oproep op Facebook, bevestigen meerdere bekenden van hem aan RTL Nieuws.

In de dagen voor zijn arrestatie veranderde de 16-jarige jongen zijn Facebooknaam en verwijderde hij delen van de inhoud van zijn Facebookpagina. 

Profiel opgezocht

"Dinsdag heb ik zijn profiel opgezocht", zegt een van zijn Facebookvrienden, die niet bij naam genoemd wil worden. "Toen begon ik al zo'n vermoeden te krijgen. Hij had opeens zijn naam veranderd." Op 4 juni, de dag dat het lichaam van Savannah werd gevonden, plaatste de verdachte een post op Facebook waarin hij vroeg om een lift naar het buitenland. "Dat vond ik al wel verdacht. Een maand daarvoor had hij voor het laatst iets geplaatst", zegt de Facebookvriend.

De verdachte is afkomstig uit Den Bosch. Hij is een fanatiek treinenspotter. Onder zijn vrienden op Facebook zijn er veel met dezelfde hobby. Degenen van hen die RTL Nieuws gesproken heeft, noemen de verdachte een gezellige, aardige jongen. 

Ongeloof

Een van hen zegt dat hij 'nooit rare dingen heeft gemerkt'. "Ik heb niks doorgehad", zegt hij desgevraagd. "Ik hoorde woensdagochtend dat hij was aangehouden. Ik voelde wel iets van ongeloof. Het ging altijd puur om dingen die met het spoor te maken hadden. Wat hij op privégebied deed, wist ik niet. Hij was wel een vriend. De laatste keer dat ik hem heb gezien, was met carnaval. Ik ben echt van slag. Ik heb het gevoel dat ik iemand ken die iets op zijn geweten heeft."

Het Openbaar Ministerie wil het bericht 'bevestigen noch ontkrachten', omdat de verdachte minderjarig is en in beperkingen zit. Ook zijn advocaat wil om diezelfde redenen niet reageren.

In beperkingen

Als een verdachte in beperkingen zit, betekent dat dat hij geen enkel contact mag hebben met de buitenwereld. Hij mag geen familie of andere gedetineerden zien en heeft geen toegang tot televisie, krant en internet. Alleen de politie en zijn advocaat mogen contact met hem hebben, maar ook de advocaat mag niet over het contact met zijn cliënt met de buitenwereld spreken.

Video: Bunschoten rouwt om dood Savannah

Meer op rtlnieuws.nl:
16-jarige verdachte in onderzoek dood Savannah langer vast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`