Nederland

Defensie wil meer vrouwen: 'Wat gaan ze doen, prikkeldraad breien?'

01 juni 2016 11:40 Aangepast: 01 juni 2016 13:58
Beeld © YouTube / Defensie

In een opvallende campagne van Defensie om weer vrouwen te werven, wordt gehakt gemaakt van het typische clichébeeld van mannen, zoals: "Ga maar eens paintballen met vrouwen. Dan weet je wat ze te zoeken hebben in het leger. Niets". Daar weten de defensievrouwen wel raad mee. "Ik zie je op de schietbaan, vriend."

Het is een bijzondere campagne van het ministerie van Defensie. Om meer vrouwen te werven worden op sociale media filmpjes verspreid waarin gereageerd wordt op nogal vrouwonvriendelijke berichten.

"Compleet van de pot gerukt, ga koken", zo leest 'Emily' in het filmpje voor. Emily heeft ervaring opgedaan in anti-piraterij-missies. "Eh... Ik kan niet koken."

Een mannenwereld

Op dit moment is slechts tien procent van de medewerkers bij Defensie vrouw. Defensie wil het komende jaar meer vrouwen interesseren voor de verschillende functies. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen vaak niet weten dat de dienst naar hen op zoek is en wat de mogelijkheden zijn. Veel vrouwen denken dat het een mannenwereld is, met alleen gevechtsfuncties.

De campagne is bedoeld om vooroordelen aan de kaak te stellen. Ook minister Hennis-Plasschaert draagt een steentje bij:

'Mijn dochter? Nee'

Eerder dit jaar werd bekend dat als de militaire dienstplicht ooit weer nieuw leven wordt ingeblazen, die ook zal gaan gelden voor vrouwen. Dat leidde direct al tot discussie. Een oud-soldaat, Irma, die als vrachtwagenchauffeur naar Bosnië werd gezonden, zei tegen RTL Nieuws: "Het was de meest gouden tijd uit mijn leven, maar mijn dochter? Nee."

Volgens Irma moet je 'echt keihard zijn' om het in het leger te redden. "Ik was heel rechtlijnig, liet me nergens toe overhalen. En dan is defensie heel goed voor je. Maar ben je dat niet, dan moet je niet het leger ingaan." Lees hier het hele interview met Irma.

RTL Nieuws
`