Nederland

'Honderden euro's voor een ticket van Adele, dat moet echt stoppen'

01 juni 2016 13:14 Aangepast: 01 juni 2016 17:44
Linsey van Rijn en Jasper van Dijk willen de woekerprijzen aanpakken.

Linsey van Rijn is groot Adele-fan, maar 400 euro betalen voor een ticket? Ze vertikt het. Ze heeft melding gedaan bij het meldpunt Kaart te Duur van de SP. Die wil de woekerpraktijken rond tickets aanpakken.

Linsey is boos. Honderden euro's vragen om haar grote idool te zien, hoe durven ze! "Bedrijfjes maar ook particulieren maken misbruik van de liefde die mensen hebben voor een artiest zoals Adele. Ze denken maar dat ze alles kunnen vragen."

Er zijn grenzen

Linsey wil dolgraag naar één van de vier concerten die Adele de komende dagen geeft in Ziggo Dome. Maar er zijn grenzen, vindt ze. "In december lukte het me niet om er tussen te komen. Ik was er bijna, maar toen gooide Ticketmaster me er op het laatste moment uit en stond ik weer achteraan in de rij."

Op sites als Marktplaats en Seatwave ziet ze dat torenhoge prijzen worden gevraagd: 300, 400 euro en zelfs 800 euro. Niets is te gek. "De normale ticketprijs is 85 euro. Ik doe aan deze hysterie niet mee.  Dan ben ik er maar niet bij. Al vind ik dat heel jammer."

Meldpunt Kaart te duur

Linsey heeft haar frustratie gemeld bij het Meldpunt Kaart te Duur. Oprichter is SP-Kamerlid Jasper van Dijk. In 2015 is de partij het meldpunt gestart. Aanleiding was de verkoop van de tickets van Adele. Toen werden er ook al monsterbedragen gevraagd. "Belachelijk. Dit moet stoppen", vindt Van Dijk.

Iedereen die veel te veel moet betalen voor een ticket, kan melding doen. "We hebben nu ruim 200 meldingen binnen", vertelt Van Dijk. Zijn partij wil vooral de doorverkoop via internet aanpakken. Particulieren en bedrijven verdienen volgens de SP 'bakken met geld aan onschuldige mensen die fan zijn van een artiest'.

Verdachte sites

Vooral een site als Seatwave noemt Van Dijk 'verdacht.' "Dat is een site die in handen is van Ticketmaster, de offciële verkoper. Als je ziet wat er op die site voor prijzen worden gevraagd, het is écht ongelooflijk."

Het doel van de SP is om een wetswijziging te krijgen: als deze wet wordt aangenomen, mogen kaartjes die doorverkocht worden maximaal 20 procent duurder worden dan de oorspronkelijk prijs die op het kaartje staat. "Als het oorspronkelijke ticket dus 100 euro kost, mag je maximaal 120 euro vragen. Alles wat daarboven wordt gevraagd, kunnen kopers terugvragen."

Facebookactie

Linsey hoopt dat het wetsvoorstel er door komt. Zelf is ze ook een Facebookpagina gestart: Boycot Ticketmaster & Seatwave. Er zijn al ruim duizend mensen lid. "Bij iedere grote artiest zie je het gebeuren: bureaus die misbruik maken van het beperkt aantal tickets en over de rug van mensen bakken geld willen verdienen. Dit moet stoppen."

Reactie Floris Janssen - Ticketmaster: 

"Bij een populaire artiest als Adele is de vraag vele malen hoger dan het aanbod. Om een vergelijking te maken: als iedereen die een kaartje van Adele wil met een slaapzak in een rij zou gaan liggen, heb je een rij van Amsterdam tot aan Berlijn. Zo'n 1000.000 mensen probeerden een kaartje te krijgen. En aangezien we maar vier keer 10.000 kaartjes kunnen verkopen, vissen een hoop mensen achter het net. Het is dus een logisch gevolg dat er op andere manieren tickets worden aangeboden. Ik zou persoonlijk nooit 300 euro over hebben voor een kaartje, maar het is wel een manier voor de fan om alsnog bij het concert te zijn. Zolang er veel meer vraag is dan het aanbod, heb je dit effect."

"Ticketmaster doet er alles aan om de kaartjes in handen te laten komen van fans. We sluizen absoluut geen kaartjes door naar schimmige bureaus of bedrijfjes. Daar doen we alles aan: zo hebben we een ticketlimiet en hebben we software die schimmige praktijken kan tackelen. Maar alle slimme trucjes voorkomen, kun je nooit.

In België is het verboden om tickets door te verkopen. Wij hebben daar als Ticketmaster ook jarenlang voor gestreden. Maar het is in het digitale tijdperk als deze niet haalbaar."

Wat te doen als je nog geen kaartje hebt?

Heb je nog geen kaartje en wil je toch nog naar Adele? Floris Janssen van Ticketmaster tipt: "Koop geen kaartje via Marktplaats. De meeste fraude komt van mensen die via Marktplaats iets heeft gekocht. Koop dan via Seatwave een kaartje. Dat is onderdeel van Ticketmaster, maar wel een onafhankelijke site. Je moet waarschijnlijk veel geld betalen, maar als er iets met je kaartje is, krijg je je geld terug."

Meer op rtlnieuws.nl
Jules betaalde 1750 euro voor Adele tickets: 'het zijn bizarre prijzen'
 

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`