Gezondheid

Waarschuwing brandweer: telefoon in bed opladen levensgevaarlijk

12 juni 2017 11:40 Aangepast: 12 juni 2017 12:54
Ravage in een huiskamer nadat een telefoon in de oplader vlam heeft gevat.

Een jongen van 15 uit het Belgische Halle schrok zich kapot toen zijn powerbank 's nachts ontplofte en zijn bed in brand stond. De Belgische brandwondenorganisatie ziet steeds meer van dit soort ongelukken en waarschuwt dat we alle stekkers er 's nachts uit moeten trekken.

Je maakt je er vast wel eens schuldig aan: net voor je naar bed gaat, steek je je telefoon of powerbank nog gauw in de oplader en legt hem op je nachtkastje. Handig, dan kun je er zo bij. Maar dit kan het resultaat zijn:

Thumbnail

Grote schade in een slaapkamer doordat een draadloze luidspreker vlam vatte tijdens het opladen. (Foto: VGGM)  

Niet onder je kussen

Niet meer doen dus, zegt ook Brandweer Nederland. Laad alleen apparatuur op als je wakker bent én thuis bent. "Een telefoon opladen, onder je kussen leggen en lekker gaan slapen is niet verstandig. Dat geldt ook voor andere apparaten zoals powerbanks (accu voor je telefoon) en hooverboards."

Bij elektrische apparaten kan altijd iets mis gaan, zegt de brandweer. "Bij accu's is er een groter risico. Zorg daarom dat je een rookmelder hebt."

'Koop geen namaak'

Bij namaakproducten is de kans op ontploffing groter, weet Erik Pels van Pels Brandpreventie. Hij adviseert altijd originele spullen te kopen en niet voor goedkope nepmerken te gaan.

"Zo'n powerbank heeft een bepaald vermogen nodig, en daarvoor is een goede spanningsomvormer nodig. Er komt misschien een hogere spanning uit het stopcontact dan het apparaat nodig heeft. Als de spanningsregelaar niet goed werkt kan er hitte ontstaan, en dus ontploffingsgevaar. Ook je telefoon kan oververhit raken." 

Waarschuwen voor brandwonden

"Hier is een ramp vermeden", zei een Belgische brandweerofficier nadat hij was uitgerukt voor de brand in het bed van de 15-jarige jongen. De jongen werd net op tijd wakker en had met zijn ouders het vuur kunnen doven.

Volgens de Belgische brandwondenorganisatie Oscare hebben dit jaar al dertig mensen lichte brandwonden overgehouden aan oververhitte telefoons of opladers. 

Met de campagne #BeUnplugged wil Oscare het probleem bij jongeren aan het verstand brengen. De organisatie gaat deze zomer festivals af om jongeren te waarschuwen voor brandwonden door het verkeerd gebruiken en opladen van telefoons en powerbanks. 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`