Nederland

Laura (22) al maanden in cel Qatar na aangifte van verkrachting

11 juni 2016 11:02 Aangepast: 31 juli 2017 06:00
Laura, al drie maanden in een cel in Qatar. Beeld © LinkedIn

De 22-jarige Laura uit Utrecht zit sinds maart vast in een cel in Qatar. Volgens haar moeder is ze verkracht. Seks buiten het huwelijk, stellen de plaatselijke autoriteiten in de Golfstaat, iets waar een jarenlange celstraf op staat.

Er is onduidelijkheid over wat er precies gebeurd is met de 22-jarige Laura. De man die haar zou hebben verkracht, heeft verklaard dat de seks vrijwillig was en dat hij ervoor heeft betaald. Maar Laura ontkent dat, zegt haar advocaat Brian Lokollo.

Maandag wordt de aanklacht tegen de Utrechtse vrouw bekend. 

Dansvloer

Vaststaat dat Laura met een vriendin naar Qatar op vakantie is gegaan. Begin maart was de 22-jarige, die een eigen mediabedrijf heeft, vertrokken. 

Volgens Lokollo eindigde een avondje stappen in maart in het Doha Hotel in Qatar in een nachtmerrie voor Laura. Ze was daar met een groep jongeren opgetrokken. Volgens De Telegraaf, die haar moeder heeft gesproken, was ze op de dansvloer niet goed geworden.

Kleren zijn gescheurd

"Daarna zegt Laura zich alleen flarden te herinneren. Een Arabier die haar bij de arm grijpt, haar meeneemt naar een taxi. Een later ziet zij een man, bovenop haar. Diep in de nacht wordt ze dan wakker, op het dak van een appartementengebouw. Haar kleren zijn gescheurd", vertelt de moeder tegen de krant.

Laura vermoedt dat iemand iets in haar drankje heeft gegooid. Daarna werd ze wakker in het appartement van de man. Ze zou daar zijn verkracht. Volgens advocaat Lokollo deed Laura daarop aangifte, maar werd ze meteen beschuldigd. "De politie heeft tegen haar geschreeuwd: 'How did he fuck you'", vertelt advocaat Lokollo tegen RTL Nieuws.

Ze werd volgens hem gedwongen een aantal papieren te tekenen die ze niet snapte. Op 14 maart is ze gearresteerd. 

Geen geld voor gevraagd

Volgens advocaat Lokollo gaat het slecht met Laura. "Ze is bang en verward. Laura ontkent dat ze vrijwillige seks heeft gehad. Ze ontkent ook dat ze er geld voor heeft gevraagd", stelt hij. 

Met de vriendin met wie Laura op reis was, heeft advocaat Lokollo nog geen contact gehad.   

Geen rechtsbijstand

Qatar heeft het Verdrag voor Rechten van de Mens ondertekend. Daarin staat dat verdachten rechtsbijstand moeten krijgen. Maar volgens haar advocaat krijgt ze die niet.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten aan RTL Nieuws: "We staan haar bij via de ambassade in Doha en hebben haar meerdere keren bezocht. We spreken meerdere keren per week met haar." 

Volgens Buitenlandse Zaken zijn de omstandigheden in de gevangenis 'prima'. "Laura zit in een vrij luxe cel. Wat we hebben begrepen van de ambassade mag ze vrij rondlopen."

Maandag aanklacht bekend

Maandag wordt de zaak inhoudelijk besproken en wordt ook bekend wat de aanklacht tegen Laura is. Iemand van de ambassade zal daar bij zijn. "Wij mogen daar niets doen, we mengen ons niet in de rechtsgang. We willen wel betrokkenheid tonen, ook om te checken hoe de rechtsgang gaat", stelt de woordvoerder.

Volgens haar advocaat en haar moeder wil Laura maar één ding: naar huis. Intussen is op Twitter een actie gestart onder de hashtag #freelaura. Ook politici zijn bezorgd om het lot van de Utrechtse. D66'er Sjoerd Sjoerdsma: "Dit is de wereld op z'n kop. Het slachtoffer wordt behandeld als dader. Dit duurt nu al drie maanden. Verschrikkelijk. Ik wil van minister Koenders weten wat hij daaraan doet."

Sjoerdsma gaat dinsdag Kamervragen stellen over de zaak. 

`