EditieNL

Komt dat schot! 90 minuten luisteren naar een vrouw

16 juni 2016 15:58 Aangepast: 16 juni 2016 18:42
Vrouwelijke voetbalfans. Beeld © ANP

Ophef bij onze Duitse buren om de allereerste vrouwelijke voetbalcommentator. Op social media gaat het meer over haar dan over de wedstrijd waarvan ze verslag deed. Waarom heeft Nederland nog geen vrouwelijke commentator?

De Duitse Claudia Neumann kreeg, naast complimentjes, nogal wat kritiek als commentator van het duel Wales - Slowakije. "Waarom geeft Claudia Neumann geen commentaar bij synchroonzwemmen voor vrouwen? Dan kan ze niet zoveel fouten maken als nu", zegt bijvoorbeeld een twitteraar.

Maakte Neumann echt zoveel fouten? Of krijgt ze vooral kritiek omdat ze een vrouw is? "Voetbal is echt een mannenbolwerk", geeft Eurosport-commentator Thomas Schuurman toe. Sinds kort heeft Eurosport wel José Been als wielercommentator. "Ook echt een mannensport", zegt Schuurman.

Geen vrouwelijke talenten

"Bij tennis is bijvoorbeeld een vrouwelijke commentator veel gangbaarder", zegt hij. "Logisch, er kijken ook vrij veel vrouwen naar vrouwentennis." Of een commentator man of vrouw is, hangt kortom samen met de sport en met het publiek. Dat bevestigt ook de NOS.

"De kans dat we in Nederland binnenkort een vrouwelijke commentator hebben voor een EK of een WK voetbal is klein", zegt Studio Sport-commentator Arno Vermeulen. "Er zijn nog geen talenten in aantocht. Toch sluit de NOS het in de toekomst niet uit met de toenemende populariteit van het vrouwenvoetbal."

Begrijpen vrouwen het wel?

Dus we willen wel 90 minuten naar een vrouw luisteren bij het vrouwenvoetbal, maar niet bij het mannenvoetbal? Of willen Nederlandse vrouwen zelf gewoon geen commentator worden bij het mannenvoetbal? Begrijpen ze er stiekem toch niet genoeg van? Nou, dat laatste is niet het probleem volgens Hélène Hendriks, presentator bij Fox Sports.

"Vrouwen zouden dit prima moeten kunnen, maar veel vrouwen willen dat niet. Vooral mannen kunnen enorm opgaan in voetbal. Daarnaast is het als vrouw niet altijd makkelijk in de voetbalwereld. Je moet als vrouw toch knokken om serieus genomen te worden." Dat heeft Hendriks ook gemerkt, en dan is ze nog niet eens commentator, zegt ze.

Tips voor commentatoren

Wat voor zowel mannelijke als vrouwelijke commentatoren in spe geldt: "Als je het wilt redden als voetbalcommentator, moet je bezeten zijn van voetbal en een beetje geluk hebben", denkt Hendriks. Thomas Schuurman heeft nog wat praktische tips voor de beginnende voetbalverslaggevers. 

"Ken de namen van de spelers. Niets is zo irritant als een commentator die namen van spelers verhaspelt. Een ander belangrijk punt is niet aan één stuk door aan het woord te zijn, je moet mensen ook gewoon laten kijken."

Onze verslaggever Lonneke krijgt een spoedcursus als voetbalcommentator. Bakt zij er wat van? Kijk om 18.15 naar Editie NL.

Bekijk hier de video:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore