Nederland

Te weinig vrijwillige hartmasseurs: duizenden doden zijn te voorkomen

20 juni 2016 10:57 Aangepast: 20 juni 2016 16:28
Beeld © ANP. Voetballer Khalid Boulahrouz oefent een hartmassage op een pop

Als 40.000 extra mensen zich opgeven als burgerhulpverlener kunnen er twee- tot drieduizend mensen per jaar worden gered van een dodelijke hartstilstand. Vooral in de grote steden is het aantal vrijwilligers nog veel te laag.

Dat zegt de Hartstichting vandaag. Via een speciaal netwerk van burgers die kunnen reanimeren probeert de stichting het aantal doden door een hartstilstand drastisch naar beneden te brengen.

Vrijwillig reanimeren

Mensen met een reanimatiediploma kunnen zich opgeven bij de Hartstichting als vrijwillige hulpverlener. Als er dan iemand bij jou in de buurt een hartstilstand krijgt, ontvang je een sms-je met daarin de plaats van het ongeval. Dat gaat automatisch als een 112-melding binnenkomt.

Mensen zijn niet verplicht om op een sms te reageren, maar alle hulp is welkom wat de Hartstichting betreft. "Iedere minuut telt", zegt een woordvoerder. "De aanrijtijd van een ambulance is gemiddeld 10 minuten, maar bij een hartstilstand wil je binnen zes minuten iemand helpen." Dan is de kans op overleven het grootst.

1 procent

Dit jaar steeg het aantal burgerhulpverleners naar 0,8 procent van de bevolking, zo'n 130.000 mensen. Dat aantal moet stijgen naar 170.000 mensen als het aan de initiatiefnemers ligt, maar dan moet ook de spreiding nog een stuk beter.

In de provincies Overijssel, Drenthe, Limburg en Friesland ligt het aantal parttime reanimators hoger dan 1 procent. In de andere provincies is het nog niet zover. Vooral de grote steden baren zorgen. Daar ligt de dekkingsgraad zelf onder de 0,3 procent.

Kwalijk

Dat komt volgens de hartstichting doordat het systeem nog niet bekend genoeg is, maar ook omdat steden als Utrecht en Amsterdam niet mee willen werken. Zij willen geen automatische melding doorsturen vanuit de 112-meldkamer.

"Dat vinden wij een kwalijke zaak", zegt een woordvoerder. "Wij horen vaak het argument dat de professionele diensten op tijd ter plaatse zijn of dat het met vrijwilligers te druk wordt. Drukte, dat vinden wij een luxeprobleem als je een hartstilstand hebt."