Nederland

Ophef om beeld naakte Afrikaanse vrouw Keukenhof: 'Racistisch én seksistisch'

20 juni 2016 15:27 Aangepast: 20 juni 2016 15:40
Bezoekers poseren met het beeld. Beeld © Facebook / University of Colour

Een beeld van een naakte Afrikaanse vrouw in de Keukenhof zorgt voor veel discussie. Racistisch en seksistisch, zeggen critici. "Onzin. Niets mis mee", vinden tegenstanders.

Thumbnail

Op een sokkel zit ze, met haar ogen dicht. De donkergekleurde vrouw van de Keukenhof die onderwerp is geworden van een nieuwe discussie. 'De dromen van vrouwen' heet het. Gemaakt door de (blanke) kunstenares Paz Sanz. 

Volgens Jessica de Abreu van New Urban Collective, een studenten- en jongerenplatform voor diversiteit, is het standbeeld een belediging voor zwarte vrouwen zoals zij. "Het standbeeld van een wulps, naakt en donkergekleurd lijf, met krullend haar en armbanden die verward kunnen worden met ketenen is racistisch", zegt De Abreu op de actiesite. 

Borsten vastpakken

Op internet circuleren foto’s van bezoekers van de Keukenhof, waarop zij poseren, terwijl ze de borsten van de vrouw vasthouden. "Het werk is niet alleen racistisch, maar ook seksistisch", vindt De Abreu. 

De maker van het beeld, Paz Sanz, zegt in dagblad Trouw geschrokken te zijn van de kritiek. De kunstenares zegt zich daarnaast niet in de klachten te herkennen. 

"Ik ben al twintig jaar met dit soort beelden bezig. Ik krijg normaal altijd positieve reacties", stelt Paz Sanz. Voor de kunstenaar maakt de kleur niet uit.

Niet weghalen

De Keukenhof is niet van plan het beeld weg te halen. Het park laat weten dat het beeld juist een positief gevoel moet geven. Verder kon de Keukenhof vandaag niet reageren.

Op Twitter krijgt de Keukenhof veel bijval. "Belachelijk, deze discussie", vindt Martin Lamboo. Twitteraar Sietse Bergsma zegt: "Daar gaaaaaaan we weer. Waar blijft de vrijheid van de kunstenaar?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`