Nederland

Fauve hielp bij verkeerd drugsgebruik: 'Ik dacht dat ze niet meer wakker werden'

20 juni 2016 15:53 Aangepast: 20 juni 2016 16:41
Fauve van Veen

Een nieuwe campagne van het Rode Kruis moet ervoor zorgen dat drugsgebruikers op festivals minder vaak ziek worden van drugs. De zeventienjarige Fauve van Veen is vrijwilliger bij het Rode Kruis, en zag op Pinkpop hoe hard het nodig is dat mensen voorlichting krijgen over drugs.

Veel mensen gebruiken drugs op festivals terwijl ze niet precies weten wat daarin zit, vertelt Fauve. "Er kwamen op Pinkpop twee mannen en hun vriendinnen naar ons toe. Ze zeiden dat ze alleen een jointje hadden gerookt, maar dat geloof ik niet."

'Het was echt eng'

De twee mannen reageerden nergens meer op en de vrouwen waren helemaal van de wereld en onderkoeld. Normaal gesproken hebben mensen niet zo'n sterke reactie op een joint, weet Fauve. "Maar ze hielden vol dat het alleen door een jointje kwam."

"Het was echt eng", zegt ze. "De vrouwen zakten de hele tijd weg in slaap, en we waren bang dat ze niet meer wakker zouden worden. We hebben toen geprobeerd om continu contact met ze te houden, ze te laten drinken en ze wakker te houden. Pas na een uur knapten ze wat op en konden ze de EHBO-tent weer uit, maar het feestje was afgelopen voor hen."

Overgevende mensen

Mensen reageren wel vaker slecht op drugs, en dat komt vooral doordat ze niet goed weten wat ze gebruiken en hoeveel ze ervan moeten gebruiken. "Ik heb daardoor heel veel overgevende mensen gezien", zegt Fauve. "Mijn advies is: zorg ervoor dat je weet wat er in een pil zit."

"Mensen dealen namelijk van alles op die festivals. Voorheen zagen we dat mensen de paracetamol die ze van de EHBO kregen, weer doorverkochten als drugs. Hierdoor was het Rode Kruis genoodzaakt het paracetamol-protocol aan te passen." 

Gebruik met mate

Daarnaast denkt Fauve dat het belangrijk is dat je drugs met mate gebruikt, net zoals alcohol. "Het kan heel leuk zijn om drugs te gebruiken, maar een overdosis zou ik niemand aanraden. Gebruik gewoon je verstand en neem niet meer dan nodig."

Zo overleef je een festival:

  • Het Rode Kruis geeft een aantal tips om het festivalseizoen zonder problemen door te komen.
  • Zorg er bijvoorbeeld voor dat je met lekker weer genoeg water mee hebt, je goed insmeert en een pet of hoed meeneemt.
  • Als de temperatuur daalt is het belangrijk dat je warm blijft. Neem dus een extra trui mee en een poncho voor als het gaat regenen.
  • Weet wat je slikt: als je niet weet wat er in een pil zit, slik 'm dan niet.
  • Let goed op je vrienden. En merk je dat er wat mis is? Ga dan gelijk naar de EHBO-post, zelfs als het alleen maar is om even bij te komen.

Meer op RTLNieuws.nl:
Vijf jongeren dood door geheimzinnige drugs op festival

`