EditieNL

Met de auto op vakantie? Dit moet je meenemen

15 juli 2017 23:44 Aangepast: 15 juli 2017 23:44
Beeld © AFP

Een autovakantie naar Frankrijk, Duitsland of nog verder vergt tegenwoordig de nodige voorbereiding. In elk land zijn de regels nét weer anders en dat zorgt voor veel onduidelijkheid. Om flinke boetes en onnodig oponthoud te voorkomen, zetten we alle regels voor je op een rij.

De meeste verkeersregels en eisen aan je auto zijn in alle Europese landen hetzelfde. Ook ben je in veel landen verplicht om een EHBO-doos, gevarendriehoek en brandblusser mee te nemen. Maar dan zijn er ook nog aparte verplichtingen, die bijvoorbeeld alleen in grote steden gelden. 

De nieuwste milieuzone is die van Parijs. Sinds deze zomer moet je een speciale milieusticker hebben als je die stad in wilt rijden. Geen sticker kan een boete van 68 euro opleveren. Ook in steden in België, Duitsland en Italië zijn milieuzones met verplichte stickers. 

Verplicht in veel landen:

1. Gevarendriehoek en veiligheidsvest

In bijna alle Europese vakantielanden is een gevarendriehoek en (reflecterend) veiligheidsvest verplicht. Als je met pech langs de weg staat, moet de bestuurder verplicht het vest aan.

2. Verbanddoos

Ook een (EHBO-)verbandtrommel moet je in veel Europese vakantielanden bij je hebben. Overigens gelden deze verplichtingen formeel vaak niet voor buitenlandse automobilisten, maar niet elke agent is daarvan op de hoogte.

3. Brandblusser

Zeker geen overbodige luxe is een brandblusser in de auto. Een brandblusser is bovendien verplicht in België, Polen, Turkije en Griekenland.

Vakantielanden:

Frankrijk 
Thumbnail

Thumbnail

Ecovignet

Sinds 1 juli is het ecovignet verplicht in de binnensteden van Parijs, Lyon en Grenoble. Per 1 september wordt die lijst uitgebreid met onder andere Bordeaux en Lille. Deze milieusticker is alleen online te bestellen met een creditcard, wordt thuisgestuurd per post en kost 4,80 euro.

Bestel het vignet op tijd. De levertijd bedraagt momenteel circa 10 dagen. De sticker moet aan de binnenkant rechtsonder op de voorruit worden geplakt. 

Personenauto's die geregistreerd zijn vóór 1 januari 1997 mogen de stad sowieso niet in. In Lyon, Lille en Grenoble kan een tijdelijke millieuzone worden ingevoerd als er veel smog is.

Alcoholblaastest

Een alcoholtest (éthylotest of alcooltest) is verplicht in elke auto en dat geldt ook voor buitenlandse voertuigen. Toch krijgen bestuurders die geen test bij zich hebben géén boete. 

De test is in Nederland voor gemiddeld 3 tot 3,50 euro te koop hij onder meer de ANWB, de KNAC en de Bovag. In Frankrijk zijn ze verkrijgbaar bij drogisterijen en de grotere tankstations voor gemiddeld 1,50 euro. Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is net als in Nederland 0,5 promille.

Navigatie met flitsmeldingen

In Frankrijk moet de functie voor flitsmeldingen zijn uitgeschakeld. Dit geldt zowel voor losse als geïntegreerde navigatiesystemen, maar ook voor navigatiesoftware op de mobiele telefoon of tablet.

Motorrijders

Net als automobilisten moeten motorrijders tegenwoordig ook een alcoholtest bij zich hebben. Ook zijn ze verplicht handschoenen met een CE-markering te dragen en een veiligheidshesje bij zich te dragen. 

Duitsland 
Thumbnail

Thumbnail

Milieusticker

In ruim 80 Duitse steden en dorpen is een milieusticker verplicht. Het rijden in een 'Umweltzone' zonder geldige sticker (kosten 12,50 euro) kan een boete opleveren van 80 euro. Wanneer je buiten de milieuzones blijft, zoals op de snelwegen, dan heb je geen sticker nodig. 

Gevarendriehoek

In Duitsland is naast de gewone gevarendriehoek voor de auto een tweede exemplaar nodig voor een aanhanger of caravan.

Navigatie met flitsmeldingen

Ook in Duitsland moet de functie voor flitsmeldingen zijn uitgeschakeld. Dit geldt zowel voor losse als geïntegreerde navigatiesystemen, maar ook voor navigatiesoftware op de mobiele telefoon of tablet.

Benzine

In Duitsland is bij de meeste tankstations Euro95-benzine vervangen door E10, met 10 procent ethanol bijgemengd. Sommige oudere auto's kunnen die brandstof niet verdragen. Raadpleeg daarvoor het autobedrijf of kijk op deze site.

Huisdieren

In Duitsland is voor honden op de achterbank een speciale gordel verplicht.

België 
Thumbnail

Thumbnail

Milieuzone

Alleen in Antwerpen is sinds 1 februari 2017 een milieuzone. Ook mogen diesel-voertuig ouder dan 2005 en benzineauto's ouder dan 1992 mogen de stad niet in. De boete bedraagt 125 euro. Er wordt niet gewerkt met stickers.

Veiligheidsvest

Een reflecterend veiligheidsvest is verplicht om in de auto te hebben. Als je met pech langs de weg staat, moet de bestuurder verplicht het vest aan.

Brandblusser

In België is een brandblusser in de auto verplicht.

Motorkleding

In België is het dragen van beschermende kleding op de motor sinds een paar jaar verplicht, evenals het dragen van laarzen of hoge schoenen. Benen en armen moeten volledig bedekt zijn.

Luxemburg 
Thumbnail

Thumbnail

Veiligheidsvest

Een reflecterend veiligheidsvest is verplicht om in de auto te hebben voor alle inzittenden. Als je met pech langs de weg staat, moet iedereen verplicht het vest aan.

Brandblusser

Alleen in voertuigen met een gewicht van meer dan 3500 kg moeten een verbanddoos en brandblusser aanwezig zijn.

Zwitserland 
Thumbnail

Thumbnail

Navigatie met flitsmeldingen

In Zwitserland is gebruik èn bezit van navigatieapparatuur of –software met flitsmeldingen ten strengste verboden, op straffe van inbeslagname en een fikse boete. Hier wordt streng op gecontroleerd in Zwitserland.

Brandblusser

Alleen in voertuigen met een gewicht van meer dan 3500 kg moeten een verbanddoos en brandblusser aanwezig zijn.

Oostenrijk 
Thumbnail

Thumbnail

Milieuzones

In de Oostenrijkse steden zijn vooralsnog geen milieubeperkende maatregelen die gelden voor buitenlandse toeristen.

Veiligheidsvest

Een reflecterend veiligheidsvest is verplicht om in de auto te hebben. Als je met pech langs de weg staat, moet de bestuurder verplicht het vest aan.

Spanje 
Thumbnail

Thumbnail

Milieuzones

In sommige Spaanse steden, zoals in Madrid, zijn milieuzones ingericht. Deze autoluwe zones worden aangegeven met borden met het opschrift 'Area de prioridad residencial' en zijn alleen toegankelijk voor vergunninghouders. De boetes verschillen per stad en variëren van 28 tot 90 euro.

Reservelampjes

Je bent verplicht een set reservelampjes bij je te hebben.

Reservewiel  

Ook is een reservewiel is verplicht, net als de uitrusting om een band te kunnen verwisselen. Een bandenreparatieset volstaat ook.

Markering op de caravan

In Spanje is het verplicht om Europees goedgekeurde reflecterende markeringen achter op de caravan aan beide zijden te bevestigen, indien de combinatie van auto en caravan 12 meter of langer is. Dit geldt ook voor Nederlandse kampeerders. De twee markeringen moeten zover mogelijk uit elkaar worden bevestigd, minstens 25 cm (onderrand) en maximaal 210 cm (bovenrand) van de grond.

Huisdieren

In Spanje is voor honden op de achterbank een speciale gordel verplicht.

Italië 
Thumbnail

Thumbnail

Milieuzone

In Italië zijn ongeveer 200 milieuzones in steden, de zogenaamde Zona a Traffico Limitato (ZTL). Dit zijn onder andere Rome, Bologna, Bolzano, Brixen, Lucca, Florence, Pisa, Triest, Turijn en Verona. Alleen lokale bevolking mag vaak in de stad rijden.

Boetes en regels verschillen per stad. Ook het boetebedrag varieert overal, maar ligt meestal rond de 100 euro.

Veiligheidsvest

Een reflecterend veiligheidsvest is verplicht om in de auto te hebben voor alle inzittenden. Als je met pech langs de weg staat, moet iedereen verplicht het vest aan.

Huisdieren

Als je meerdere honden in de auto hebt, moeten deze verplicht achter een hondenrek zitten.

Groot-Brittannië
Thumbnail

 

Thumbnail

Milieuzones

In het centrum van Londen geldt doordeweeks een 'congestion charge' van 11,50 pond per dag. Je kunt ook de tweede reisdag betalen (14 pond), maar doe je dat niet riskeer je boetes die oplopen tot honderden ponden. Je kunt je ook online registreren voor automatische betaling (CC Auto Pay).

Koplampen

Denk eraan je koplampen deels af te plakken als je met je eigen auto in Groot-Brittannië gaat rijden. Anders verblind je namelijk de tegenliggers.

Afleidingen

Ook moet een bestuurder In Groot-Brittannië en Noord-Ierland afleidingen vermijden. Zo kun je een fikse boete krijgen als je tijdens het rijden naar harde muziek luistert, de kaart leest of uitvoerige discussies voert met passagiers of andere weggebruikers. 

Waar je verder op moet letten

Om te kamperen in Scandinavië heb je in veel gevallen een speciale campingpas nodig, die ter plaatse verkrijgbaar is.

In veel Italiaanse steden geldt in bepaalde zones een 'inrijverbod'. Het bord dat dit aan moet geven, of vooral het onderbord, kan voor veel verwarring zorgen. Kijk in ieder geval uit dat je deze zone niet inrijdt op momenten dat het niet mag, anders ligt er na je vakantie vrijwel zeker een bekeuring op de mat.

Verder kennen ze in Duitsland bepaalde milieuzones. Dat betekent dat je voor die plaats of dat gebied een speciale sticker moet kopen om daar doorheen te mogen rijden. Snelwegen vallen niet onder die milieuzones, dus om via de Autobahn in Oostenrijk of Zwitserland te komen, heb je geen sticker nodig.

Voor het rijden op de snelwegen in onder meer OostenrijkZwitserland en Tsjechië is een tolvignet nodig. Hoe het zit met tolheffing in Europese landen kun je op deze pagina lezen.

Ook belangrijk om te weten:

1. Radardetectie

Het gebruik en in bezit hebben van radardetectie-apparatuur is in alle Europese landen verboden.

2. Namen benzine en diesel

De benaming van brandstoffen kan verschillen van land tot land. In Tsjechië heet Euro95 bijvoorbeeld Natural95, diesel kan als ‘Mazot’ op de pomp worden weergegeven en in Oostenrijk heet Euro95 juist ‘Super’. Bekijk daarom de Brandstofwijzer voor je op reis gaat.

3. LPG

Vrijwel elk land heeft een eigen systeem voor LPG-stations, waardoor het vulpistool niet past op een ‘Nederlandse’ auto. Neem dan ook verschillende opzetstukken mee op reis, aangezien die ter plekke vaak niet verkrijgbaar zijn.

4. Bril

In onder andere Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk is het verplicht voor bril- of contactlensdragers om een reservebril in de auto te hebben.

Bronnen: ANWB en BOVAG.

`