Nederland

Betutteling? 'Nee, regels over frisdrank helpen ouders bij bescherming kind'

21 juni 2016 15:24 Aangepast: 21 juni 2016 17:42
Frisdrank en sappen zitten boordevol suikers. Beeld © AFP

Natuurlijk zijn er ouders die het betuttelend vinden als scholen hun kinderen alleen water en melk laten drinken. Voor hun gezondheid is dat wel het beste, zegt onderzoeker Jutka Halberstadt van de Vrije Universiteit.

Het Voedingscentrum wil dat scholen suikerhoudende dranken verbieden, zoals bijvoorbeeld Fristi of Wicky, chocomel of Roosvicee. Dat gebeurt tot nu toe op slechts 95 scholen, een fractie van het aantal scholen in ons land.

Betutteling

"Betutteling, zullen sommige ouders zeggen. Ik vind dat we het moeten omdraaien", zegt Halberstadt, onderzoeker van overgewicht bij kinderen. "Je beschermt de gezondheid van hun kinderen. Ouders en scholen, crèches en naschoolse opvang hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het welzijn en de gezondheid van hun kinderen."

De hulp van school is essentieel, denkt Halberstadt. "We zorgen ervoor dat de kinderen tussen de middag buiten kunnen spelen, zodat ze hun energie kwijt kunnen in het klimrek. En we bieden ze een stoplicht en zebrapad aan zodat ze veilig kunnen oversteken. Goed voedsel en goed drinken is ook belangrijk. Laten we het ouders daarbij makkelijer maken. Regels over voeding vanuit school kunnen helpen. Want als je jouw kinderen water of melk laat drinken, is het heel moeilijk als hun vriendjes Wicky of chocomelk krijgen. Dan zit het kind daar met z'n beker melk."

Andere kinderen

Het zou makkelijker zijn als iedereen meedoet. "Dat er bij iedereen wat gezonds uitkomt zodra de tasjes bij de lunchpauze opengaan. Ouders hebben, door wat ze meegeven, ook invloed op de gezondheid van kinderen van anderen."

Thumbnail

Toch zal zo'n verbod op frisdranken en sappen er niet snel komen, voorspelt voedingshoogleraar Martijn Katan (inzet). De scholen hebben al genoeg aan hun hoofd, zegt hij. Die willen geen ruzie met de ouders van kinderen. En tot voor kort kregen geld als ze frisdrankautomaten plaatsten. Geld dat ze goed kunnen gebruiken. NRC berekende bijvoorbeeld dat een school uit Deventer 19.000 euro ontving van Coca-Cola. Katan rekende het na en kwam tot 'slechts' 3.000 euro. Toch nog steeds een aardig bedrag.

Privéprobleem

De reden dat Nederland maar mondjesmaat in actie komt tegen sap en frisdranken is grotendeels politiek, zegt Katan. "We hebben een regering die vindt dat we het zelf maar moeten uitzoeken. De VVD vindt vetzucht een privéprobleem waar de overheid zich niet mee heeft te bemoeien."

Het definitieve bewijs dat frisdrank en sappen dik maken bestaat pas zo'n vier jaar, zegt Katan. "Daarvoor deden we onderzoek onder twee groepen van ieder 320 kinderen. De ene groep kreeg iedere dag een blikje suikerhoudende limonade, de andere groep kreeg een blikje limonade zonder suiker. Na anderhalf jaar was de groep die suikervrije limonade dronk een kilo minder aangekomen dan de andere groep."

Nederlandse basisschoolkinderen drinken per dag een halve tot driekwart liter sap of frisdrank, zegt Katan. "Als je de inname zou halveren, zou dat twee kilogram minder lichaamsgewicht opleveren. En dat zou prima kunnen, hoor. Er zit niets waardevols in frisdrank of sap waar de kinderen niet zonder kunnen." 

Geen wondermiddel

"Aan de andere kant", zegt Katan, "voor een kind met ernstig overgewicht is twee kilo winst natuurlijk niet veel. We moeten dus niet overdrijven: frisdrank afschaffen op school is geen wondermiddel. Er is daarom een breed pakket aan maatregelen nodig. Deze maatregel is alleen het meest voor de hand liggend."

Met dat 'brede pakket' aan maatregelen doelt Katan onder meer op extra fiets- en wandelpaden en meer beweging op scholen. "En reclame voor eet- en drinkwaren gericht op kinderen moet worden verboden, ook reclame via sociale media en games."

Fietsen

Van de politiek verwacht Katan voorlopig niet veel. "Die komt pas in actie als genoeg mensen zich hier boos over maken. Dan komt het wel in de verkiezingsprogramma's. En we moeten het probleem ook niet overdrijven, zegt Katan. "De situatie Nederland is een stuk minder erg dan andere landen. Misschien komt dat doordat wij meer fietsen."

Zijn collega Halberstadt zegt dat genieten natuurlijk mag. "Thuis, of bij opa en oma een keer lekker snoepen of limonade drinken. Maar op school, waar iedereen verplicht aanwezig is, zou het eten en drinken gezond moeten zijn."

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws / Mitch van Helvert
`