Nederland

Rob is 2,21 meter lang: 'Mensen moeten rekening houden met ons'

21 juni 2016 14:12 Aangepast: 21 juni 2016 15:24
Links staat Rob Bruintjes, die 2.21 meter lang is. Beeld © ANP

Rob Bruintjes is lang. Heel lang. Met zijn 2,21 meter torent hij boven iedereen uit. Vandaag organiseerde hij de allereerste Nationale dag van Lange Mensen. "Want we worden dus nog steeds over het hoofd gezien."

Groeien, groeien, groeien. In zijn puberteit deed Rob Bruintjes (65) niets anders. "Ik had de ene groeispurt na de andere. Het hield maar niet op." Het kwam door genetische factoren en Rob wist dat het bijzonder was, maar leuk vond-ie het niet. "Als puber wil je niet opvallen. Geloof me: als je groot bent, dan val je per definitie op."

Mensen, vooral kinderen, vroegen of ze 'die lange jongen' mochten aanraken. En op verjaardagen was daar altijd weer hetzelfde riedeltje. 'Kind, wat ben je toch gegroeid', zeiden Robs tantes dan. En Rob dacht alleen maar: houd je mond. 

Aandacht alsjeblieft

Mede daarom organiseerde Rob vandaag de allereerste Nationale Dag van de Lange Mensen, in Blaricum. "Lange jongens en meiden zijn erg onzeker door hun lengte en mikpunt van pesterijen. Mensen moeten beseffen wat de psychologische aspecten zijn." 

Soms worden lange mensen over het hoofd gezien, zegt Rob. Niet letterlijk maar figuurlijk. Stoelen. Banken. Bedden. Fietsen. Openbare ruimtes. "Alles is gemaakt op basis van de gemiddelde Nederlander. Maar die is dus veel kleiner dan wij." Rob gaf er een speech over tijdens de bijeenkomst. "Ik moest op de rugleuning van de stoel zitten, anders paste het niet. Dat zegt al genoeg, toch? Ik wil opkomen voor de belangen van lange mensen, ik wil politici, ontwerpers, producenten en winkels wakker schudden: wij zijn er ook."

Veilig voelen

Inmiddels ziet Rob ook wel de voordelen van zijn lengte. "Ik hoef me nooit te bewijzen: als je lang bent, word je altijd wel serieus genomen. Tijdens het uitgaansleven blijven lastige types wel uit je buurt. En het is als man zijnde niet moeilijk om een partner te vinden als je lang bent: vrouwen voelen zich vaak veiliger bij een grote man." 

Een ander groot voordeel van groot zijn volgens Rob: "Ik word nooit over het hoofd gezien tijdens discussies, mensen luisteren altijd naar wat ik te zeggen heb."

Thumbnail

Gezond en gelukkig

Ondertussen gaat Rob 'lang, gezond en gelukkig' door het leven. Je wordt inventief, zegt hij. Rob heeft een aangepaste stoel en een speciaal bed. De keuken heeft een hoog tafelblad voor hem, een lager aanrecht voor zijn vrouw. Zij is 1,72 meter. Niet klein, maar wel klein naast haar man. "Omhelzen zit er niet in, het is niet leuk om mijn onderrug te knuffelen, toch? Gelukkig hebben we andere methoden gevonden om elkaar in de ogen te kijken." 

Als Rob en zijn vrouw samen boodschappen doen, pakt zij alle producten van de onderste schappen, en hij van de bovenste. "Bukken is een ramp", zegt Rob. Al moet-ie het soms toch wel doen. Om door de deur te lopen van oude gebouwen, bijvoorbeeld. "Die deurposten zijn vaak laag." Maar ach, heel erg is dat niet. Rob lacht. "Ik zeg altijd maar zo: zodra ik een oud gebouw binnenloop, doe ik spontaan de Japanse groet door voorover te buigen."

 

De langste?

Rob Bruintjes (2,21 meter) was lange tijd de langste man van Nederland. Sinds 2004 is Rob Zwaan de langste man met een lengte van 2,23 meter. Sultan Kösen (1982), geboren in Turkije, de langste levende man ter wereld volgens het Guinness Book of Records. Hij is 2,51 meter. De Amerikaan Robert Wadlow (1918-1940) was met een lengte van 2,72 de langste man die ooit heeft geleefd.

Meer op rtlnieuws.nl:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`