Depressie

Viktor sprong voor intercity: 'Ik dacht, ik leef nog'

22 juni 2016 02:30 Aangepast: 22 juni 2016 14:33
Agent Henri Hendriks en Viktor Staudt

Viktor Staudt gooide zich voor de trein bij station Amsterdam Rai. Hij raakte zwaargewond, maar overleefde het. Nu vertelt hij erover en wil hij anderen helpen. Want nog altijd springt er om de dag iemand voor een trein in ons land.

Staudt ging op 12 november 1999 op de fiets naar het station. "Ik wist dat op daar twee keer een intercity langskomt die daar niet stopt. Ik hoefde alleen maar een stap naar voren te doen als die trein voorbij kwam", zegt hij in RTL Late Night.

Hij liet zich voorover vallen. "De intercity kwam eraan rijden en reed over me heen. Ik herinner me dat dit behoorlijk veel pijn deed. En dat ik toen dacht: ik leef nog. Na tien seconden zakte ik weg."

Laken over hem heen

Staudt kreeg een laken over zich heen. Ze dachten dat hij dood was. Maar toen kwam agent Henri Hendriks. "Ik was als eerste hulpverlener ter plaatse en zag dat witte laken. Normaal betekent dat dat iemand is overleden. Toen ik bij hem kwam, dacht ik dat ik hem hoorde. Hij kreunde en begon zelfs te bewegen. Ik trok het laken weg en zag dat zijn beide benen eraf waren."

De agent bond zijn benen af en dat redde zijn leven. Staudt kwam op de intensive care terecht. "Ik kon niet praten, want ik lag aan de beademing. Ik kon wel wat opschrijven. Ik schreef aan de agent die me had gered, Henri, een kort briefje dat het me speet."

In RTL Late Night vertelt Staudt dat hij niet aan de machinist heeft gedacht toen hij sprong. "Is dat egoïstisch? Ja. Het is geen smoes of excuus, maar ik denk dat je niet in staat bent om je te realiseren welke invloeden het allemaal heeft. Je probeert iets voor jezelf te bereiken, maar dat je een heleboel onschuldige mensen daarin meeneemt, daar ben je je niet van bewust."

Einde maken aan problemen

Nu helpt hij mensen met een depressie. Want hij weet als geen ander hoe dat is. "Door een depressie ben je niet in staat om te zien dat je een eind aan je problemen wilt maken, niet aan je leven. Maar bij een depressie kun je dat onderscheid niet zien. Ik dacht dat ik een eind maakte aan al mijn problemen.”

Eerder schreef Staudt er al een boek over. En nu is er een documentaire. Verder geeft Staudt lezingen voor agenten, maar ook voor mensen met depressies, samen met agent Henri. Met hemzelf gaat het nu een stuk beter. "Het is zeker niet zo dat ik de hele dag geniet van het leven, maar ik ben staat om de depressie te controleren."

Staudt en Hendriks vertellen hun verhaal in RTL Late Night (vanaf circa 30 minuten):

Meer op rtlnieuws.nl:
'Het trieste verhaal van Tims zelfmoord kweekt begrip bij pesters'

Heb jij vragen over zelfmoord?
Stichting 113Online: 0900 0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore