Nederland

Kletsende kapper is grootste knipergernis

24 juni 2016 18:52 Aangepast: 25 juni 2016 08:33
Beeld © Getty Images

"Zo. Vrij vandaag? Leuk weekend gehad?" Zo begint voor de meeste mensen een bezoekje aan de kapper. Maar bijna de helft van de Nederlanders moet daar niets van hebben en wil het liefst een kapper die goed knipt en vooral... stil is.

Een onderzoeksbureau deed onderzoek naar kapper-ergernissen. Het 'verplichte' praatje stak met kop en schouders boven de andere knipellende uit. Vooral mensen met een baan en jonge mensen hebben het liefste dat de kapper in stilte werkt. Van de mensen tussen de 16 en 40 jaar noemt 49% het kletspraatje als grootste ergernis.

Stille stoel

Cosmo, die het onderzoek liet uitvoeren, komt nu met een speciale stoel in elke salon, de Silent Chair. Klanten die op die stoel gaan zitten worden in alle rust geknipt. "Deze nieuwe service sluit aan bij de behoefte van onze klanten en de moderne tijdgeest", aldus Eva Houtman van Cosmo Hairstyling. Sterker nog: met de silent chair kiezen klanten 'bewust een moment voor zichzelf' belooft de knipgrootgrutter, met zo'n 80 salons de grootste van Nederland.

Dit zijn onze grootste kapper-ergernissen:

  • Dat het duur is
  • Dat het resultaat niet is wat je hoopte
  • Losse kriebelhaartjes na de knipbeurt
  • Later aan de beurt zijn dan afgesproken
  • Het 'verplichte' kletspraatje

Naar de kapper als uitje

Maar niet iedereen ziet de stille stoel zitten. Lizzy Wiggers van Lizzy's Hairfashion in Oss moet er niet aan denken. "Ik kan me niet voorstellen dat er niet gekletst wordt. Onze wekelijkse klanten zien het ook echt als een uitje, je gaat er naartoe voor om te praten én om geknipt te worden. Ik zou het ook niet anders willen, want de band die wij met onze klanten hebben is veel persoonlijker."

Volgens Lizzy zijn het ook niet alleen de kapsters die kletsen met de klanten. "De klanten hier kennen elkaar ook en kletsen ook met elkaar. In die fabriekssalons kennen mensen elkaar niet meer. Het is gewoon zitten, knippen, wegwezen." Zelf zou Lizzy nooit willen werken in een salon waar het stil moet zijn. "Ik houd zelf ook heel erg van de gezelligheid en het kletsen. Het hoort gewoon bij de kapsalon."

 

`