Nederland

Veel onbevoegde docenten op mijn school, en nu?

28 juni 2016 06:29 Aangepast: 28 juni 2016 06:24
Archieffoto

Voor het eerst kun je van iedere middelbare schoolvestiging in Nederland zien hoeveel lessen er worden gegeven door iemand met het goede diploma. Maar wat zeggen deze cijfers?

Wat zeggen de cijfers die RTL Nieuws nu publiceert?

De afgelopen maanden heeft het ministerie van Onderwijs onderzocht welke lessen op middelbare scholen door docenten met het juiste diploma worden gegeven. Daarbij hebben ze gekeken naar de lessen in de week van 1 oktober 2014 gegeven zijn. In totaal zijn 113.919 ​lessen op 1249 schoolvestigingen geanalyseerd. In tegenstelling tot eerdere jaren is nu ook aan scholen zelf gevraagd om ontbrekende gegevens in te vullen. Daardoor is een veel completer beeld ontstaan. Lees hier de gedetailleerde uitleg (pdf) van het ministerie over de cijfers.

Hoe zijn de lessen ingedeeld?

Elke les valt in een van de volgende drie categorieën:

  • Lesuren door docent met juiste diploma ('bevoegd'): de docent heeft een diploma dat nodig is om dit vak aan deze groep te geven. Dit gaat niet alleen om docenten die precies een diploma hebben voor het vak dat ze geven, maar bijvoorbeeld ook om universitair afgestudeerden die een educatieve minor hebben gevolgd, docenten met een erkend buitenlands diploma of mbo-docenten die beroepsgerichte vakken geven op het vmbo.
  • Lesuren door docent zonder juiste diploma, in opleiding/onderbevoegd ('benoembaar'): dit kunnen leraren in opleiding zijn, docenten met een 2e graads opleiding die lesgeven in de bovenbouw, of gastdocenten die onder supervisie les geven. Ook minister-president Mark Rutte, die 2 uur in de week maatschappijleer geeft op het Johan de Witt College in Den Haag, valt in deze categorie.
  • Lesuren door docent zonder juiste diploma ('onbevoegd'): alle andere lessen. Het gaat dan wel om vakken waarvoor het überhaupt mogelijk is om een diploma te halen. Zo bestaat voor lessen Godsdienst geen diploma, daarom zijn deze lessen niet meegenomen in de cijfers.

Kloppen de cijfers?

Volgens het ministerie zijn deze cijfers de best mogelijke benadering van de omvang van onbevoegd lesgeven. Maar er kunnen natuurlijk altijd uitzonderingen zijn, waardoor de cijfers geen compleet beeld geven. Het kan dat in de week van de meting toevallig viel zieken vallen, of door fusies of splitsingen geven de cijfers geen juist beeld meer van de huidige situatie.

Wat als mijn school slecht scoort?

Het kan dus zijn dat om bovenstaande redenen de cijfers niet een volledig beeld geven van de situatie. Maar het kan ook zijn dat er een andere reden is waarom er weinig bevoegde leraren zijn: misschien kiest de school er bewust voor, omdat de school andere dingen belangrijker vindt, of het lukt de school gewoon niet om de juiste mensen te vinden. In ieder geval is de situatie op alle scholen met deze gegevens voor ouders en leerlingen inzichtelijker dan ooit. Bij de cijfers per school is ook nog het oordeel van RTL Nieuws over de prestaties gezet, zodat je kunt zien of de leerlingen op school goede cijfers scoren.

Meer op rtlnieuws.nl:

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`