Ongedierte

Muggenplaag teistert Brabanders: 'Buiten zitten? Het kan gewoon niet'

29 juni 2016 17:25 Aangepast: 30 juni 2016 07:07
Een kind met een muggenbult (archief)

Veel Brabanders zitten deze dagen liever binnen dan buiten. Na de vele regen, wordt de provincie geteisterd door muggen. "Zodra je buitenkomt, word je lekgeprikt. Bijna iedereen zit onder de bulten."

Thumbnail

Dat er zoveel muggen zijn, heeft alles te maken met de enorme regenval van de afgelopen dagen, weet muggendeskundige Bart Knols. "Vooral in het zuiden van het land is de afgelopen tijd heel veel regen gevallen. Regen in combinatie met hoge temperaturen; het is de ideale combinatie voor een mug om te overleven", vertelt Knols.

Knols woont zelf in de buurt van Nijmegen en ook hem valt het op: er zijn opvallend veel muggen. "Ook bij mij in de tuin. Die kruiwagen vol met water helpt ook niet echt mee."

Voorraad

Eline van Drunen (foto, links) werkt bij de DIO-drogist in Sleeuwijk. "Er is opvallend veel vraag naar spullen als DEET", ziet ze. "Sommige mensen nemen wel vijf flacons in één keer mee. We hebben extra veel voorraad moeten inslaan. Het antimuggenspul gaat als een malle."

Veel klanten hebben het volgens Eline over de muggen. "Er zijn zelfs mensen die nu liever binnen blijven. Afgelopen weekend was zo'n avond dat veel mensen naar binnen werden gejaagd door de muggen."

Overigens zit Eline zelf niet onder de bulten: "Mij vinden ze op de één of andere manier niet lekker."

Heftiger

Ze zijn niet alleen met veel; de muggen slaan ook nos eens harder toe. "Ik heb al heel veel mensen in de winkel gehad die anti-allergiespul komen halen. Om hun allergische reactie op een muggenbeet te verminderen", weet Eline.

Volgens muggendeskundige Knols zijn er 30 verschillende steekmuggen. Het zijn alleen vrouwtjesmuggen die steken. Omdat zij de eiwitten uit het bloed nodig hebben voor de ontwikkeling van hun eitjes. Wat de gevolgen zijn van een beet, hangt af van de soort mug. 

Harde stoten

Hoe een mug te werk gaat? Knols: "De mug dringt met harde stoten de opperhuid binnen. Ze zoekt met haar snuit naar een haarvat. Terwijl ze zich voedt met bloed, pompt ze speeksel naar binnen. Dat speeksel bestaat uit eiwitten en daar reageert ons imuumsysteem op."

De sterkte van die immuunreactie verschilt per persoon: hoe groot de bult wordt en hoe erger die jeuk.

Onder de bulten

Laura uit Valkenswaard zit momenteel onder die jeukende bulten. "Als ik ze tel, zijn het er zeker tien. En ze jeuken als een malle." Laura werkt bij de plaatselijke VVV en ziet dat er veel over de muggen wordt gepraat. In Valkenswaard zijn zelfs raadsvragen gesteld over het muggenprobleem, schrijft het Eindhovens Dagblad. 

Laura: "Het is ook echt heel erg. 's Avonds blijven mensen binnen; de muggen zijn het gesprek van de dag. Ik hoop dat het snel overgaat. "

Wat te doen tegen muggen?

Muggendeskundige Bart Knols geeft 4 tips:

1. Muggen zijn dol op stilstaand water. Maak dus je dakgoot schoon en leeg je volle kruiwagen.

2. Pas je huis aan: plaats horren en gaas. Koop desnoods een klamboe.

3. Koop smeersels als DEET. Of koop een muggenlamp.  

4. Draag lange, luchtige kleding. 

En tenslotte: niet krabben, want dan wordt het erger. 

 

`