Nederland

Regen, regen, regen, houdt het ooit nog op?

01 juli 2016 10:04 Aangepast: 01 juli 2016 11:43
Beeld © ANP

Vandaag begint de tweede helft van het jaar. De afgelopen zes maanden zijn we bepaald niet verwend geweest met prachtig weer. Koersen we af op een recordjaar? En kunnen we binnenkort nog rekenen op aangenaam zomerweer?

Volgens weerman Maurice Middendorp van Buienradar.nl is er nog heel veel neerslag nodig voor een record: ''Het komende halfjaar moet dan net zo extreem nat worden als de eerste zes maanden van 2016 om het recordjaar 1998 uit de boeken te krijgen. In dat jaar werden we gegeseld met 1240 millimeter regen, ongeveer anderhalf keer de normale hoeveelheid.'' 

De 280 millimeter die de afgelopen maand in Limburg viel omschrijft de weerman als 'bizar'. Maar het is volgens Middendorp absoluut niet te voorspellen hoe het weer zich op de langere termijn gaat gedragen: ''We kunnen nog alle kanten op met het weer. Dat het een nat eerste halfjaar is geweest wil niet zeggen dat zich dat ook doorzet,'' zegt Middendorp.

Klimaatverandering

Duidelijk is volgens Middendorp wel dat we vaker met dit soort extreme weersomstandigheden te maken zullen krijgen. ''Door de klimaatverandering komen er steeds meer uitschieters in het weer. Dat het vaker warmer en natter zal zijn dat staat buiten kijf,'' vertelt de weerman.

Voor dit weekend en begin volgende week voorziet Middendorp een lichte weersverbetering: ''Vandaag is nog een drama, maar vanaf zaterdag zal het een stuk minder buiïg zijn dan de afgelopen week, hoewel het nog steeds niet helemaal droog blijft. De temperaturen schommelen rond de 20 graden. Maar de zon laat zich zeker ook zien en dat is het best aangenaam weer.''

Maar helaas: een structurele weersverbetering richting droog en warm zomerweer ziet Middendorp nog altijd niet verschijnen op de weerkaarten.

 

`