Nederland

31 ongelukken, 35 gewonden: Utrecht heeft de gevaarlijkste straat van het land

01 juli 2016 17:15 Aangepast: 01 juli 2016 18:32
Beeld © Arvid Dam

Op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht gebeurden in 2015 minstens 31 ernstige ongelukken. Daarbij raakten zeker 35 mensen gewond. Eén van de kruisingen is bovendien het een-na-gevaarlijkste kruispunt van Nederland. Alles bij elkaar maakt dat de straat de gevaarlijkste van Nederland.

ZIE OOK: Dit zijn de gevaarlijkste kruispunten in jouw buurt

Dat blijkt uit onderzoek van Buurtfacts van RTL Nieuws, op basis van gegevens van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. In totaal werden meer dan 18.000 ongelukken geregistreerd, waarbij ten minste één persoon gewond raakte of overleed. De gevaarlijkste kruispunten en stukken weg bij jou in de buurt kun je bekijken op onze kaart. 

Kruispunten

In 2015 zijn meer dan 8000 ongelukken op kruispunten gebeurd. Minstens 144 mensen kwamen daarbij om het leven en bijna 9000 mensen raakten gewond. Het gevaarlijkste kruispunt is op de Capelseweg in Capelle aan den IJssel, vlak na de kruising met de Hoofdweg, op de gemeentegrens met Rotterdam. Daar vielen bij acht ongelukken negen gewonden.

Op zeven verschillende kruispunten gebeurden zeven ernstige ongelukken. De twee kruispunten met de meeste gewonden (9) liggen allebei in Utrecht. Het gaat om het kruispunt van het Pascalplein met de Carnegiedreef en de kruising Amsterdamsestraatweg, Marnixstraat en St.-Josephlaan

Voor buurtbewoners is het geen verrassing dat de Amsterdamsestraatweg als gevaarlijkste straat uit de bus komt. Verschillende bewonersgroepen zijn actief om de verkeerssituatie aan te passen. Volgens de buurtbewoners rijden auto's, die er 50 kilometer per uur mogen, op verraderlijke stukken van de straat soms wel 100 kilometer per uur. Omdat het juist lijkt dat de weg breed genoeg is, ontstaan onveilige situaties.

Auto ramt wachtkamer

Arvid Dam, die op de straat een mesologiepraktijk heeft, schreef als voorzitter van de ondernemersvereniging een brandbrief aan de gemeenteraad. Vorige maand reed een auto na een botsing door de ruit van zijn wachtkamer. "Een paar minuten voor het ongeluk zat er nog een moeder met haar drie weken oude baby. Toen de auto de wachtkamer binnenreed, was zij gelukkig net weg", schrijft Dam aan de gemeenteraad.

Thumbnail

De wachtkamer van Arvid Dam na het ongeluk

De gemeente Utrecht zegt tegen RTL Nieuws het beeld van een gevaarlijke straat te herkennen. Daarom heeft wethouder van Verkeer Lot van Hooijdonk aangekondigd dat het stuk van het centrum tot aan de Marnixlaan binnenkort een 30 kilometer-zone wordt.

De top 10 gevaarlijkste kruispunten van 2015

1. Kruising Capelseweg in Capelle aan den IJssel: 8 ongelukken, 9 gewonden
2. Kruising Amsterdamsestraatweg, Marnixlaan, St.-Josephlaan in Utrecht: 7 ongelukken, 9 gewonden
2. Kruising Carnegiedreef, Pascalplein in Utrecht: 7 ongelukken, 9 gewonden
4. Kruising Putselaan, Maashaven O.z., Brielselaan in Rotterdam: 7 ongelukken, 8 gewonden
4. Kruising Brede Hilledijk, Vuurplaat, Laan op Zuid in Rotterdam: 7 ongelukken, 8 gewonden
6. Kruising Poeldijkseweg, Erasmusweg in Den Haag: 7 ongelukken, 7 gewonden
6. Kruising Middellandbaan in Woerden: 7 ongelukken, 7 gewonden
6. Kruising Rhijnspoorplein, Mauritskade in Amsterdam: 7 ongelukken, 7 gewonden
9. Kruising Dordtsestraatweg, Slinge in Rotterdam: 6 ongelukken, 8 gewonden
10. Kruising Haarlemmerweg, Osdorperweg in Haarlemmerliede en Spaarnwoude: 6 ongelukken, 7 gewonden
10. Kruising Einsteinweg, Knooppunt De Nieuwe Meer in Amsterdam: 6 ongelukken, 7 gewonden

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore