EditieNL

Waarom inenten? 'Als steeds meer kinderen niet gevaccineerd worden, komen infectieziekten terug'

14 juni 2017 13:57 Aangepast: 14 juni 2017 18:30
Beeld © ANP

De gezondheidsraad roept iedereen die met jonge kinderen werkt op om zich te vaccineren tegen kinkhoest. Hoe gevaarlijk is het voor kinderen om in contact te zijn met andere kinderen en volwassenen die niet gevaccineerd zijn?

Je moet er niet aan denken: je kindje is nog te jong om ingeënt te worden voor kinkhoest, en wordt ziek. Mogelijk doordat het op de opvang of in een andere situatie in aanraking gekomen is met kinderen die niet gevaccineerd zijn en het virus bij zich dragen. Gjalt Jellesma van Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang Boink ziet om zich heen dat steeds meer ouders er voor kiezen hun kinderen niet te vaccineren.

"Jonge ouders weten niet meer wat de kinderziektes inhouden en zijn gevoelig voor enge verhalen over vaccinaties. We zien bijvoorbeeld hier in Utrecht dat hoogopgeleide ouders er voor kiezen hun kinderen niet in te enten." Dat is gevaarlijk, want daardoor valt de zogeheten groepsimmuniteit weg, vertelt Jellesma.

Herd protection

De groepsimmuniteit zorgt ervoor dat iedereen die niet is ingeënt, in zekere zin wordt beschermd door de mensen die wél zijn ingeënt. Deze neemt af en zodra de vaccinatiegraad onder 90 procent zit, wordt de situatie echt kritiek.

Vorig jaar was in Nederland 92 tot 99 procent gevaccineerd. Het aantal deelnemers aan het vaccinatieprogramma nam toen met 0,5 procent af. "Dat is zorgwekkend", zegt Jellesma. "Vroeger maakten we ons zorgen dat ziektes zich verspreidden op scholen. Nu gaat zeker 9 op de 10 kinderen naar voorschoolse opvang, ook als ze nog niet ingeënt zijn. Daar kunnen ze dus ook al besmet raken."

Inenten is dus belangrijk, maar is het een garantie dat je kindje dan helemaal niet ziek wordt? Helaas is dat niet het geval, zegt jeugdarts Henrike ter Horst. "Als steeds meer kinderen niet gevaccineerd worden, komen infectieziekten terug. Dan kunnen ook weer meer kinderen die wél gevaccineerd zijn, ziek worden door bijvoorbeeld kinkhoest. Dat is een vervelende bacterie. Gelukkig word je mét vaccinatie minder ziek dan zonder."

Andere ziekten

Het gevaar voor besmetting ligt niet alleen bij kinkhoest op de loer. Deze ziekte is vooral gevaarlijk voor jonge baby's. Ter Horst: "Hepatitis B is vooral een risico voor volwassenen. Mazelen kan ook bij jongvolwassenen of volwassenen ernstige complicaties geven. Rodehond is gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Dus het gaat zeker niet alleen om de bescherming van jonge kinderen, maar om de hele bevolking." 

Vaccinatieprogramma

Het Rijksvaccinatieprogramma beschermt kinderen tegen twaalf infectieziekten. 

Jongens krijgen 20 prikken en meisjes 22. De eerste veertien maanden van je leven krijg je er zeventien als je het programma helemaal volgt. Dan krijg je er nog één op je vierde, twee op je negende, en de meisjes nog eens twee op hun twaalfde.

Bekijk hier de video:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore