Nederland

Wormen en toxoplasmose: zwerfkat is bedreiging voor volksgezondheid

02 juli 2016 11:13 Aangepast: 02 juli 2016 22:20
Veel zwerfkatten zijn dragers van parasieten. Beeld © EPA

Het aantal zwerfkatten in Nederland moet worden teruggebracht. De dieren hebben allerlei infectieziekten die ook schadelijk zijn voor de mens. Alle katten zouden daarom moeten worden gecastreerd en gechipt.

Dat raadt de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) aan in een advies aan de overheid

Via kattenpoep kunnen mensen infectieziekten oplopen. Katten zijn de belangrijkste infectiebron van toxoplasmose, een parasiet die vooral voor zwangere vrouwen gevaarlijk is. Ook besmetten katten mensen met spoelwormen. Bij kinderen kunnen die klachten als buikpijn en vermoeidheid veroorzaken. Vooral zwerfkatten, die geen wormenkuurtjes of andere medicijnen krijgen, zijn vaak geïnfecteerd met toxoplasmose en spoelwormen.

Ernstige gevolgen​

Toxosplasmose kan zeer ernstige gevolgen hebben: per jaar komen er ongeveer 500 gevallen van aangeboren toxoplasmose bij met soms geringe, soms ernstige gevolgen zoals waterhoofd, verkalkingen in de hersenen en blindheid, zegt de RDA. Op latere kinderleeftijd kunnen er motorische en mentale afwijkingen ontstaan die leiden tot levenslang noodzakelijke gezondheidszorg. Ook belanden jaarlijks honderden mensen in het ziekenhuis door toxoplasmose, in zeldzame gevallen kan je er aan overlijden.

Om besmetting te voorkomen, is het dus zaak om het aantal zwerfkatten terug te brengen. Daarom pleit de RDA voor castratie en sterillisatie van alle katten, ook die wel een baasje hebben. Verder wil de RDA dat katten gechipt worden. Weglopers kunnen dan altijd terug worden gebracht naar hun baasje.

De RDA schat het aantal zwerfkatten op zo'n 135.000, maar concrete cijfers zijn er niet. Mogelijk zijn het er veel meer. Vooral in grote steden zijn veel zwerfkatten.

Meer op RTLNieuws.nl:
Dierenambulance waarschuwt: laat je kat binnen

De belangrijkste maatregelen uit het advies: 

  • Verplichte castratie/sterilisatie van katten om huiskattenpopulaties beheersbaar te houden en om zwerfkatten te beletten zich voort te planten. Wie wil fokken met katten mag een uitzondering krijgen, maar alleen met verplichte vaccinatie en ontworming. 
  • Verder ontwikkelen van éénmalige vaccins voor toepassing op zwerfkatten. 
  • Wettelijk verplichten van identificatie en registratie van huiskatten om eigenaren te kunnen houden aan de verantwoordelijkheid om hun katten de nodige zorg te bieden.
  • Katten zonder bekende gezondheids- en vaccinatiestatus mogen niet worden geïmporteerd. Katten kunnen verder alleen nog via geregistreerde fokkers of via een asiel of kattenopvangcentrum worden verkregen. 
  • Opstellen van een landelijke aanpak van zwerfkatten (vangen, castreren, terugplaatsen), waarvoor de gemeentes verantwoordelijk moeten worden. 
  • Gevangen of opgevangen zwerfkatten die uitzichtloos lijden en/of geen perspectief hebben op een dierwaardig bestaan, worden door een dierenarts geëuthanaseerd. Afschot (door jagers met een jachtakte) is uitsluitend acceptabel als laatste middel voor doding van een enkele zwerfkat. 
  • Ontlasting van katten moet worden geweerd uit de GFT-bak. 

 

`