Nasleep kraanongeluk Alphen

Toch excuses gemeentebestuur Alphen om kraanongeluk

04 juli 2016 08:22 Aangepast: 04 juli 2016 10:50
Beeld © ANP

Vorig week kwam al vast te staan dat de gemeente Alphen aan den Rijn meer had moeten doen om het kraanongeluk te voorkomen. Nu gaat het gemeentebestuur alsnog door het stof.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid kwam woensdag met een vernietigend rapport. De voorbereiding van het hijsen van het brugdeel op 3 augustus vorig jaar was zo slecht dat het kraanongeluk onvermijdelijk was

Niemand keek naar de risico's 

De onderzoekers schrijven dat geen enkele partij die betrokken was bij het plan heeft gekeken naar de risico's voor de omgeving. Volgens het rapport hadden de bedrijven die de opdracht uitvoerden, maar zeker ook de gemeente, de veiligheid moeten waarborgen. 

Jamil Heg verloor zijn hond en zijn huis bij het kraanongeluk. De hond van Jamil, Nuka, was wonder boven wonder het enige dodelijke slachtoffer van het ongeluk, waardoor 18 huizen onbewoonbaar werden verklaard. 

'Je denkt toch even na?'

Jamil schrok zich rot toen hij de de uitkomsten van het onderzoek las, vertelde hij aan RTL Nieuws. Vooral dat er niemand naar de risico's heeft gekeken, doet Jamil pijn: "Het maakt me heel erg kwaad. Als je zoiets doet dan denk je toch even drie keer na?" 

Alpen aan den Rijn kwam in een eerste instantie niet met een excuus. Dat is nu alsnog gebeurd, meldt het AD. Het gemeentebestuur heeft raadsleden afgelopen weekend een brief gestuurd:  "Wij realiseren ons dat onze inwoners erop moeten kunnen vertrouwen dat juist hun eigen gemeente meer oog heeft voor de omgevingsveiligheid. Dat vertrouwen hebben wij onvoldoende waargemaakt en daarvoor bieden wij onze oprechte verontschuldigingen aan.'' 

De gemeenteraad praat woensdagavond over het rapport.

Video van de omvallende kranen: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore