Nederland

Wie zit er achter de actiegroep tegen 'discriminerende attracties' Efteling?

05 juli 2016 12:23 Aangepast: 05 juli 2016 13:18
Het gaat de actiegroep onder meer om deze poppen. Beeld © Efteling

Nadat pretparkwebsite Looopings gisteravond aandacht had besteed aan de open brief van ActiegroepSOS aan de Efteling, verspreidde het nieuws zich razendsnel. Maar wie zijn de mensen achter de actiegroep?

De actiegroep is van mening dat populaire attracties als Monsieur Cannibale en Carnaval Festival 'uiterst kwetsend' en 'discriminerend' zijn en eist aanpassingen aan de attracties. Op de Facebookpagina van ActiegroepSOS wordt journalist Kevin Roberson aangewezen als woordvoerder. Hij zegt dat de actievoerders kiezen voor anonimiteit en de communicatie naar de media via hem verloopt.

Roberson zegt dat hij zelf niet betrokken is bij de actie. "Ik ben geen oprichter van de pagina. Het is niet mijn actie. De actievoerders hebben mij ingeschakeld als onafhankelijke journalist, omdat ze de traditionele media niet vertrouwen."

Om hoeveel mensen gaat het?

De brief van ActiegroepSOS is opgesteld door vier actievoerders. Zij zijn in het verleden betrokken geweest bij andere acties tegen discriminatie, zegt Roberson. Om welke acties het precies gaat, wil hij niet zeggen.

Het is mogelijk dat ze zich in de toekomst wel bekendmaken, zegt Roberson. "Maar nu nog niet. Ze denken momenteel nog na over een reactie op de Efteling." Het pretpark heeft de actiegroep uitgenodigd voor een gesprek.

Wat zijn hun motieven?

Roberson spreekt van een 'best wel briljante actie' die 'viraal' gaat in de media. Toch is aandacht niet het doel, zegt hij. Roberson verwijst naar de open brief van ActiegroepSOS. Daarin staat dat de genoemde attracties een karikatuur maken van bepaalde groepen. "Wij vinden dat u zich schuldig maakt aan het in stand houden van racisme en het polariseren van etnische bevolkingsgroepen als Afrikaanse en Aziatische diaspora", schrijft de groep onder meer.

Als de Efteling geen aanpassingen doet aan de attracties, gaat de actiegroep volgens Roberson over tot 'burgerlijke ongehoorzaamheid'. Wat dat precies inhoudt, wist hij niet te vertellen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Efteling in gesprek met actiegroep over 'racistisch karakter' attracties

`