Nederland

Ex-verslaafde tegen legaliseren goksites: 'Ik joeg er 2 ton doorheen'

07 juli 2016 15:40 Aangepast: 08 juli 2016 12:51
Feite Hofman was jarenlang gokverslaafd. Beeld © Privéfoto

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de legalisering van online gokken. Feite Hofman (46) schrikt hiervan: hij was jaren gokverslaafd. "Ik heb er bijna twee ton doorheen gejaagd."

17 was Feite Hofman toen hij voor het eerst in een kroeg kwam. Hij dronk er zijn eerste biertje, rookte er zijn eerste sigaret. En: hij kroop 'voor de gein' achter de gokmachine. Feite won met een rijksdaalder 50 gulden. "Beginnersgeluk. Het triggerde iets in mij."

Feite werd verslaafd: 'die ellende' zou 22 jaar duren. "Het was vreselijk. Ik werkte nog wel, in het onderwijs, maar ieder vrij uurtje zat ik in de gokhal." Doodsbang was hij dat hij werd gesnapt, door een collega, vriend of zijn vrouw. "Als ik dacht dat iemand me herkende, ging ik een tijdje naar een andere hal."

Legale goksites

Sinds zijn 39ste is hij clean, maar hij blijft bang voor een terugval. "Daarom ben ik het niet eens met de liberalisering van de gokwet", zegt hij. De Tweede Kamer, die al jaren worstelt met de legalisering van online gokken, stemde vandaag in met een wetswijziging. Daardoor kunnen onlinegokbedrijven op de Nederlandse markt worden toegelaten. "Als de Eerste Kamer het goedkeurt, worden goksites hier legaal. Pubers zijn ontvankelijk voor reclames voor gokspellen, ex-gokverslaafden worden weer verleid."

Ook Feite blijft kwetsbaar: "Ik was laatst met mijn gezin op Terschelling, mijn zoon had de Wii mee. Bij één spel zat een geluid – doeng, doeng, doeng – dat lijkt op het geluid van mijn favoriete gokautomaat. Ik kreeg kippenvel van genot."

'Moet je niet naar huis?'

Nu begeleidt Feite mensen die afkicken. Steeds meer zijn verslaafd aan online gokken. "Dat is nog gevaarlijker: niemand ziet dat jij hele dagen op je zolderkamertje zit. In de gokhal kan een medewerker je nog in de gaten houden en zeggen: 'Moet je niet naar huis?' Online doet niemand dat. En je kunt het overal doen. In de trein, op de wc op je werk."

Volgens Feite zit er ook een voordeel aan de legalisering: "Hulpverleners krijgen meer inzicht in de online gokproblematiek." Bovendien worden aanbieders van gokspellen verplicht om maatregelen tegen verslaving aan te bieden.

Liegen tegen zijn vrouw

Het 'liegen en bedriegen' vond Feite het ergst aan zijn gokperiode. "Dan hoorde ik mezelf weer zeggen: 'Ik heb vanmiddag een lange vergadering'. Ondertussen zat ik alleen maar achter die automaten, zo'n drie à vier keer in de week. Urenlang." Bankafschriften verborg hij voor zijn vrouw. Als ze hem vroeg waarom hij zo veel contant geld opnam, had hij altijd smoesjes paraat ('De pinautomaat in de winkel was kapot').

Op zijn 39ste zat hij 'compleet aan de grond'. "Ik had 25.000 euro schuld. Ik sliep niet, was depressief, struinde doodongelukkig langs het spoor." Hij klopte aan bij Stichting Agog (Anonieme Gokkers Omgeving Gokkers), waar hij sprak met lotgenoten. "Dat hielp me meer dan al die psychologen die ik heb gezien."

Schulden afgelost

Drie maanden geleden loste hij de laatste schulden af. "Als ik terugreken, heb ik er zo’n twee ton doorheen gejaagd. Ik weet niet het precieze bedrag: een verslaafde stopt dat weg. Maar ik weet wel dat ik er een heel huis van had kunnen kopen."

Hij is niet de enige die zoveel geld vergokt. Bij Agog, waar hij nu vier jaar bestuurslid is, ziet Feite mensen die er online in één avond vanachter hun pc 'hun hele huis erdoorheen jassen'. "Door de legalisering krijgt zo'n goksite de status 'normaal', terwijl het heel risicovol is. Je moet mensen nooit verleiden om te gokken."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore